2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán „mesteri szintre fejlesztette”

2017. május 1., hétfő 07:21, frissítve: hétfő 10:15

Orbán Viktorral és brüsszeli látogatásával foglalkozik a német sajtó. Tizenöt embert keres a rendőrség Macedóniában. Külföldi lapszemle.

Orbán nem enged címmel közölt írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A cikkben kiemelték, hogy a magyar felsőoktatási törvény körüli vitában az Európai Néppárt és Orbán Viktor interpretációja eltér egymástól. Az EPP ugyanis már bejelentett egy egyezséget, amelyet azonban Orbán Viktor cáfol. A magyar miniszterelnök ugyanis azt mondta, hogy a következő hónapokban tárgyalnak a törvényről a Bizottsággal. Szerdán azonban a Bizottság úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben. A lap idézi az EPP elnökét, Joseph Dault, aki azt mondta: a Néppárt világos üzentet adott a magyar kormánynak, hogy nem fogadja el az alapvető jogok megsértését vagy korlátozását. Az Orbán által vezetett Fidesz folyamatos támadásai pedig olyan szintre léptek, amit az Európai Néppárt már nem tolerálhat.

Orbán enged az EU nyomásának, de csak egy kicsit címmel közölt írást Peter Müller a Spiegel Online-on. A szerző kiemelte, hogy heves vita után Orbán Viktor megígérte, hogy teljesíti az EU-s előírásokat a CEU ügyében, de a Brüsszel elleni tartós hadjárata mégis folytatódhat tovább. Ez annak tulajdonítható, hogy a kötelezettségszegési eljárás bonyolult, a magyar miniszterelnök pedig „mesteri szintre fejlesztette”, hogy az ilyen ügyekben magát és országát „a brüsszeli bürokrácia beavatkozásának áldozataként” mutassa be. A szerző szerint Orbán művészete abból áll, hogy játszik az EU határaival, ide-oda táncol rajtuk, és a végén baj nélkül megússza a dolgot.

Tizenöt ember ellen adott ki elfogatóparancsot a szkopjei rendőrség, mert azzal gyanúsítják őket, hogy részt vettek abban az akcióban, amelynek keretében csütörtök este betörtek a szkopjei parlamentbe – írja a macedón Vesti.mk. Hat gyanúsítottat már elfogtak, őket azzal vádolják, hogy a tüntető tömeg tagjaiként munkájuk végzésében akadályozták a hivatalos szerveket. A csütörtöki összecsapásokban több mint százan sérültek meg, köztük több rendőr és parlamenti képviselő. Az események következményeként pénteken benyújtotta lemondását a belügyminiszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!