2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Orbán Merkelért imádkozik

2017. szeptember 22., péntek 21:17

A Fideszben imával várják a németországi választást – Orbán Viktor és Lázár János is arról beszélt, hogy Angela Merkel győzelméért szorítanak. Az LMP zöld, a Jobbik a bevándorláspolitikában szigorú koalíciós partnert szeretne Merkel pártja mellé.

Néma imát kell mondani Angela Merkel győzelméért – még a nyári tusnádfürdői beszédében mondta ez Orbán Viktor a németországi választásról.

Erre kontrázott rá csütörtökön Lázár János. „Én hangos imát mondok bátran Angela Merkelért, nem csak néma és csendes imát, mert úgy gondolom, hogy a Fidesz és Magyarország szempontjából fontos, hogy a 2017-es németországi választást Angela Merkel nyerje” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Hasonló állásponton van a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Németország-szakértője. Hettyey András úgy véli, a kancellár személye a legfontosabb, de ha a Martin Schulz vezette szocialisták lesznek a koalíciós partnerek, az okozhat nehézségeket a magyar diplomáciának.

„Ha az SPD lenne a koalíciós társ, és ne adj’ Isten, Martin Schulz lenne a külügyminiszter, az kedvezőtlen lenne Magyarország számára, hiszen a viszony Orbán Viktor és Schulz között köztudottan nem túl kedvező. De a legfontosabb szempont a kancellár személye, ebben, úgy gondolom, hogy minden vita és minden nézeteltérés ellenére Angela Merkel a legjobb befutó a jelenlegi magyar kormánypárt számára” – vélekedett az adjunktus.

A Jobbik külügyi szakpolitikusa szerint jobb lenne, ha Merkel a bevándorlás kérdésében szigorúbb párttal lépne koalícióra.

Az LMP abban bízik, hogy Merkel a zöldekkel alakít majd kormányt. „Az LMP álláspontja az, hogy Európának és Magyarországnak az az érdeke, hogy a zöld párt kormányzati szerepet töltsön be, és olyan kormánykoalíció jöjjön létre, melyben a német zöldek a lehető legnagyobb arányban képviseltetik magukat” – fejtette ki Ungár Péter, a párt elnökségi tagja.

Magyarország számára azért is kiemelten fontos, hogy ki kerül kormányra Németországban, és így kivel kell kapcsolatot tartani, mert a gazdasági növekedés jelentős részét az ide települt német autógyárak adják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!