2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán: Nem tűrjük el a kényszerbetelepítést

2015. november 29., vasárnap 16:01, frissítve: vasárnap 21:11

Anyagilag hajlandó támogatni Magyarország az unió menekültügyi akciótervét, de kényszerbetelepítést nem fogad el, jelentette ki Orbán Viktor Brüsszelben az Európai Unió és Törökország közötti csúcs előtt.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a kényszerbetelepítést továbbra is elutasítják, és kiemelte, hogy Brüsszel egyetlen tagországot sem kötelezhet migránsok befogadására. „Ha rosszul sül el az akcióterv, akkor Magyarországra kényszerbetelepítéssel embereket kellett volna befogadni. Az elmúlt napokban elértük, hogy ilyen kötelezettség nem lesz, tehát egyetlen tagállamot sem lehet arra kötelezni, hogy a törökökkel történt megállapodás alapján kényszerbetelepítést kelljen eltűrniük” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Az uniós vezetők arról az akciótervről tárgyalnak ma, amelynek lényege, hogy az EU-tagországok befogadnak egy meghatározott létszámú menekültcsoportot Törökországtól, cserébe pedig Ankara leállítja az onnan indult migránsáradatot. Azok a tagországok, amelyek hajlandóak erre, külön tanácskozást is tartanak: Németország, Ausztria, a Benelux államok, Svédország, Franciaország és Görögország a kiszivárgott hírek szerint 400 ezer menekültet fogadna be.

Tusk: A megállapodás önmagában nem elégséges

Maximális határbiztonságot vár Törökországtól az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker szerint a bevándorlást legális módszerekkel kell korlátozni. Ugyanezt az álláspontot képviseli az Európai Tanács elnöke is. Donald Tusk azonban úgy látja: a törökökkel való megállapodás önmagában nem elégséges a migrációs válság kezeléséhez. Angela Merkel német kancellár a találkozó előtt arról beszélt: Németország megállapodást remél, a migrációt megszüntető akcióterv pedig sikerülni fog.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!