2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Orbán: Ha nem történik változás, Európa destabilizálódik

,

2015. október 1., csütörtök 09:45, frissítve: csütörtök 11:45

Az európai és nemzetközi politikát okolja a menekültválság kialakulásáért Orbán Viktor. A miniszterelnök az ENSZ rendkívüli menekültügyi tanácskozásán elismételte, hogy világszintű kvóta kell a migránsok elosztására, mivel szerinte Európa egyedül nem bírja kezelni a válságot.

Európa destabilizálódásától tart a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor az ENSZ migrációval foglalkozó konferenciáján arra figyelmeztetett, hogy becslések ugyan léteznek az Európába érkező menekültek számáról, a magyar tapasztalatok alapján a bevándorlók korlátlanul áramlanak határainkra Szíriából, Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból és újabban a szubszaharai régióból.

„Már most világos, hogy Európa nem képes ezt a terhet egyedül viselni. Ha nem történik semmiféle változás a jelenlegi folyamatokban, akkor Európa destabilizálódik. E tények alapján sürgetem a főtitkárt, hogy kezdeményezzen megbeszéléseket ennek a tehernek a globális elosztására. A nemzetközi politika minden nagyobb szereplőjének ki kell vennie részét a menekültek befogadásából egy globális kvótarendszer alapján” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy együtt érzünk azokkal az emberekkel, akik úgy döntöttek, hogy elhagyják hazájukat, de nekik elsősorban saját országukban kell új életet biztosítani. „Szívből együtt érzünk azokkal az emberekkel, akik úgy döntöttek, hogy elhagyják az otthonukat. Ők áldozatul estek országuk rossz kormányzásának, amely elvette az emberi méltóságukat. Áldozatul estek az elhibázott nemzetközi politikai döntéseknek, amelyek háború sújtotta régiókat eredményeztek. Áldozatul estek a mi elhibázott európai politikánknak, amely olyan várakozásokat ébreszt, amelyeket lehetetlen teljesíteni. És áldozatul estek az embercsempészetnek, mely hatalmas üzletté, és el nem mondott történetté vált. Erkölcsi kötelességünk, hogy visszaadjuk ezeknek az embereknek az otthonukat és a hazájukat. Az nem lehet a célunk, hogy egy új, európai életet biztosítsunk nekik. Abban kell nekik segítenünk, hogy visszaszerezzék a saját életüket a hazájukban. Ahhoz, hogy ezt elérjük, békét kell teremtenünk, és gazdasági fejlődési tervet kell létrehoznunk a hazájukban” – mondta a kormányfő.

Kiemelte, egy keresztény ország miniszterelnökeként nem tolerálja a muszlimellenességet, és nem gondolja úgy, hogy az iszlám vallás a felelős a tömeges migrációért. „A muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős a népvándorlás alapvető okaiért. Mindannyiukat felhívom, hogy csatlakozzanak azokhoz az erőfeszítéseinkhez, amelyek célja a muzulmánellenes hangulat terjedésének megakadályozása” – fogalmazott.

Az ENSZ múlt héten elfogadott új fenntartható fejlődési céljaira utalva Orbán Viktor leszögezte: a migrációnak rendezettnek, biztonságosnak, szabályozottnak és felelősségteljesnek kell lennie.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!