2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Óraátállítás: a tagállamok szerint hosszabb felkészülés szükséges

Nem támogatják az uniós tagállamok kormányai, hogy már 2019-ben eltöröljék az óraátállítást – ez derült ki a közlekedési miniszterek informális értekezletén. A tárcavezetők szerint hosszabb felkészülésre van szükség. A tagállamok decemberben tartanak ismét tanácskozást, ahol újra napirendre kerülhet a kérdés.

  • Óraátállítás: a tagállamok szerint hosszabb felkészülés szükséges

Egy órával többet alhatunk vasárnap óta – a legtöbb embernek ezt jelenti a téli időszámítás, vagyis amikor minden év október utolsó vasárnapján hajnali 3-kor 2-re állítjuk vissza az órákat. Az Európai Bizottságnál Finnország kezdeményezte idén, hogy a jövőben folyamatosan a nyári időszámítás szerint éljenek.

„Az európai polgárok körében nem népszerű, hogy az uniós jog előírja számukra, hogy évente kétszer állítsák át az órájukat. A mai nappal a bizottság változtatni szeretne ezen. Az óraátállítást meg kell szüntetni. A jövőben a tagállamokra kell hagyni a döntést, hogy polgáraik a nyári vagy téli időszámítás szerint éljenek” – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A javaslatról a tagállamok döntenek és a javaslat még csak most kerül eléjük.

„A miniszterek fognak ezzel először foglalkozni a jövő héten Grazban a közlekedésügyi tanács keretében. Mi a bizottságban egy nagyon ambiciózus javaslatot adtunk be” – mondta Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője.

Annyira ambiciózust, hogy már 2019-ben eltörölnék az óraállítgatást. Ám ebből szinte biztos, hogy semmi nem lesz, az unió soros elnökségét ellátó Ausztria szakminisztere már 2021-es céldátumot határozott meg. Magyarországon a Jobbik vetette fel elsőként, hogy el kellene törölni a mostani rendszert.

„A bioritmusra, az emberi egészségre kimondottan rossz hatással van, ez a teljesen felesleges évenként kétszeri macera. Akik különböző szívbetegségekben szenvednek, azok beszámolnak rendszeresen arról, hogy súlyosbodnak a tüneteik, hiszen a szervezet megzavarodik és napokba telik mire helyreáll” – nyilatkozta Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője.

Ezért állandóan a nyári időszámítást alkalmaznák, ami azt jelentené, hogy télen ugyan később sötétedne, ám reggel lenne, hogy csak 8 óra körül kelne fel a nap.

„Akár a nyári, akár a téli időszámítás maradna meg, azzal mindenki rosszul járna, hiszen nyáron mindenki örül, hogyha egy órával tovább van világos és így is már hajnali 4 után világos van. Télen viszont, ha a nyári időszámítást hagyjuk meg, akkor háromnegyed 8-ig, 8-ig sötét lesz, amikor már szinte mindenki dolgozni megy. Ez a saját véleményem, nem a kormányé, de józan ésszel nem érdemes a jelenlegi rendszerhez hozzányúlni” – fejtette ki múlt hét csütörtökön Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az óraátállítást leggyakrabban az energiatakarékossággal indokolják: még mindig évi 4-5 milliárd forintot spórol emiatt az ország a Mavir adatai szerint.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!