2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Oltóprogramot indítottak a migránsok miatt

2015. október 2., péntek 12:14, frissítve: péntek 12:54

Ma már csak ötödannyi migráns érkezik a macedón–szerb határra, mint néhány hónapja. Ez naponta kétezer embert jelent. A tél közeledtével az ENSZ menekültügyi főbiztossága arra számít, hogy a számok tovább csökkennek. Németországban oltóprogramot indítottak a menekültek között terjedő betegségek, például a rubeóla megfékezésére.

Regisztrációhoz kígyózott a sor a szerbiai Presevóban, a csoport Macedónia felől érkezett korábban. A migránsok többsége már nem akarja elkerülni a regisztrációt, mert tudja, hogy így is mehet tovább Németország felé.

„Próbálnak mindenkit regisztrálni, aki Szerbiába érkezik, de ez eltart egy ideig, ezért van ekkora sor. Napi egy-kétezer emberre van kapacitás, ami lassítja a munkát” – mondja az ENSZ koordinátora. Nyáron volt olyan nap, amikor nyolc-tízezren érkeztek a szerb határra. Október elején naponta már csak körülbelül kétezren, és ez a szám a tél közeledtével tovább csökken.

A horvát hírügynökségnek nyilatkozó zágrábi szír önkéntes szerint a menekültek körülbelül harmada szíriai, a többiek csak annak mondják magukat, mióta kiderült, hogy ez menekültstátust ér Németországban és Svédországban.

„Sok nemzetiség van jelen, sok nyelvet én sem értek, nem mindenkivel lehet beszélni. Nem csoda, ha a hatóságoknak gondot jelent a kontroll” – mondta egy szír menekült.

A tél közeledtével az egészségügyi szakszolgálatok is próbálnak felkészülni a hidegre. Németországban oltópontokat nyitottak, amelyek nemcsak a migránsok, hanem a helyi lakosság védelmét is szolgálja. „Az oltásokkal a járványokat akarjuk megelőzni, nemcsak a migránsok, hanem a németek között is. Volt már egy rubeólajárvány, kiderült, hogy a fertőzés nagyon gyorsan terjed a táborokban, ezért a lehető legtöbb embert be akarjuk oltani” – mondta a program vezetője.

A Reuters úgy tudja: a magyar kormány addig nem zárja le a horvát határt, amíg az osztrák és a német kabnet fogadja a továbbutaztatott menekülteket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!