2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ölre mentek a rendőrökkel a Földért

2015. november 29., vasárnap 18:06, frissítve: hétfő 07:42

Több ezer tüntetést és figyelemfelhívó rendezvényt tartanak világszerte a hétfőn Párizsban kezdődő klímacsúcs előtt. A december 11-ig tartó konferencia célja, hogy globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá a Föld felmelegedésének lassítása érdekében. Párizsban a felvonulást biztonsági okokból betiltották, helyette több mint tízezer cipőt állítottak ki egy téren. A francia fővárosban összecsapások is voltak a tüntetők és a rendőrök között, több embert őrizetbe vettek.

Angyaloknak öltözött demonstrálók Párizsban: a magukat klímavédő angyaloknak nevező tüntetők Ausztráliából érkeztek. Azt követelik a klímacsúcsra érkező politikusokról, hogy érdemi döntéseket hozzanak a jövő generációk érdekében.

„Nem vagyunk elégedettek a kormányunk álláspontjával a megújuló energiákkal és a klímával kapcsolatban. Száz százalékban megújuló energiát szeretnénk, amilyen gyorsan csak lehet. Szeretnénk, ha meghallanák a hangunkat. Szeretnénk, ha az embereknek több beleszólásuk lenne abba, hogy mi történik a társadalmaikban, és szeretnénk megőrizni a környezetet gyerekeinknek és unokáinknak” – mondta az egyik demonstráló. A tüntetők több ezer fős élőláncot alkottak, és azt kiabálták: „Hallgassatok ránk!”

A művészek is megmozdultak a klímaváltozás megállításáért: az egyik párizsi téren például ismert emberek cipőiből készült installáció. Több mint tízezer pár cipőt állítottak ki – köztük Ferenc pápáét is. Ezzel helyettesítették azt a felvonulást, amelyet a hatóságok biztonsági okok miatt betiltottak.

„Ez egy nagyon fontos és nagyon emocionális pillanat. A pápa szimbolikusan részt akart venni ezen, mint ahogy mi is, akik idehoztuk a cipőnket. Szimbolikusan részt akarunk venni a klímaváltozás elleni világméretű megmozdulásban” – magyarázta Caludio Humes bíboros.

Faleveleket küldtek a magyar delegciónak
Több százan vonultak fel Budapesten is. A résztvevők az Erzsébet téri szökőkúttól indultak a körúton a Fővám térre, ahol szimbolikusan faleveleket küldtek a klímacsúcs magyar delegációjának.   

Egy másik párizsi helyszínen viszont már nem voltak annyira békések a tüntetők és összecsaptak a rendőrökkel. A hatóságok könnygázt is bevetettek és több embert őrizetbe vettek.

A hétfői párizsi klímavédelmi értekezleten 195 ország vezetői és klímaszakértői vesznek részt. A konferencia célja, hogy most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá arról, hogy legfeljebb 2 Celsius-fok legyen a felmelegedés 2100-ig. Ennek elérése azonban kétséges, az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogására tett nemzeti felajánlások alapján ugyanis akár a 3 százalékot is meghaladhatja a hőmérséklet-emelkedés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!