2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Olasz lavina: Nyolc újabb túlélő

,

2017. január 20., péntek 15:06, frissítve: péntek 15:09

Nyolc újabb túlélőre bukkantak a mentőegységek a közép-olaszországi lavina helyszínén. Ketten közülük gyerekek. Korábban 3 halálos áldozatot találtak, és 2 embert sikerült kiszabadítani a hó alól. A magyar külügyminisztérium nem tud magyar érintettről.

Mentőhelikopterről ereszkednek le a mentők a lavina sújtotta közép-olaszországi Farindolában. A hatalmas hótömeggel borított településen a légi járművek nem tudnak leszállni, de a hegyi úton is csak a lánctalpas járművek tudnak közlekedni a hófalak között.

„A munkálatokat egész éjjel folytatjuk. Közben lent a mérnököknek döntéseket kell hozniuk arról, hogyan folytassuk a munkát, át kell tekinteni, milyen állapotok vannak a helyszínen” – ismertette Fabrizio Curcio, az Olasz Polgári Védelem elnöke.

Több mint hetvenen vesznek részt a kutatásban. A speciális alpesi mentők, barlangászok munkáját kutyák is segítik. De szakértők szerint egyre kisebb az esélye annak, hogy a lavina alatt bárkit is életben találjanak. Viszont a polgári védelem válságstábjának a vezetője még csütörtök este azt közölte, nem adják fel.

„Ezekben az esetekben a remény mindig segít az embereknek, hogy folytassák. Ha nem lenne remény, a mentők nem adnának bele mindent. Remény mindig van, és itt is. Vannak technikai problémáink, de remény is” – tette hozzá Fabrizio Curcio.

Az erőfeszítéseket siker koronázta. Pénteken több személyt, közte gyerekeket is sikerült élve kiemelni a hó alól. A lavina a szerdai reggeli földrengések után keletkezett. Ráadásul Abruzzo tartományban 70 éve nem esett annyi hó mint most. A rendkívüli időjárásnak azonban még nincs vége. Előrejelzések szerint további havazás várható a Gran Sasso hegység környékén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!