2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Olajról és háborúról tárgyalt Putyin a szaúdi királlyal

2017. október 5., csütörtök 22:24, frissítve: csütörtök 23:00

A világ két legnagyobb olajexportőre találkozott Moszkvában. Vlagyimir Putyin orosz elnök Szalman szaúdi királyt fogadta, hogy a nemzetközi olajpiacról és a szíriai háborúról egyeztessenek. Oroszország a kormányerőket, Szaúd-Arábia az ellenzéket támogatja Szíriában.

Egymilliárd dolláros üzlettel érkezett Moszkvába a szaúdi uralkodó, az olajmonarchia vezetői közül elsőként. A történelmi látogatáson Szalman király és Vlagyimir Putyin orosz elnök véglegesítette annak a befektetési alapnak a létrehozását, amely a közös energiaipari programokat finanszírozza Oroszországban.

A világ két legnagyobb olajexportőre együtt állítaná meg az olaj világpiaci árának zuhanását. Nemrég Moszkva és Rijád vezetésével állapodtak meg az olajtermelő államok arról, hogy 2018 márciusáig visszafogják a nyersanyag kitermelését, hogy a túl nagy kínálat ne okozzon még nagyobb árcsökkenést.

„Őfelsége, nagyon örülünk, hogy itt üdvözölhetjük. Meggyőződésem, hogy a látogatása nagy lendületet ad az országaink közti kapcsolatnak” – udvariaskodott Putyin.

Az együttműködést egyetlen dolog hátráltathatja, mégpedig az, hogy a szíriai háborúban Szaúd-Arábia és Oroszország ellenkező oldalon áll: Rijád az ellenzéket támogatja, míg Moszkva Bassár el-Aszad kormányerőit – csakúgy, mint a szaúdiak főellensége, Irán. A témáról a lehető legdiplomatikusabban beszélt vendéglátójának a szaúdi uralkodó.

„Azon dolgozunk, hogy megoldást találjunk a szíriai válságra, összhangban a békekonferenciákon született döntésekkel és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával; és hogy olyan politikai megoldást találjunk, amellyel békét és stabilitást érhetünk el, miközben fenntartjuk Szíria egységét és területi integritását” – mondta Szalman király.

Olajügyben Szaúd-Arábia után még Törökországgal is meg kellene egyeznie Oroszországnak. Ankara ugyanis elvágná a függetlenségre törekvő iraki kurdok olajexportjának útját, amely török területen fut.

„A kurd függetlenségi népszavazás jogellenes volt. Emiatt már tettünk bizonyos lépéseket, de mostantól még erőteljesebb lépéseket fogunk tenni” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Moszkvának viszont jelentős befektetései vannak a kurd olajiparban, Putyin ezért jelezte Erdogan török elnöknek, hogy rossz ötlet lenne a kurd export leállítása. Kurdisztáni sajtóértesülések szerint a török államfő erre annyit mondott: erről ő fog dönteni, nem Putyin.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!