2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Külföld

Oktatási központnál robbantotta fel magát

Legalább huszonöten meghaltak és harmincöten megsebesültek az afgán főváros, Kabul nyugati részén lévő síita negyedben elkövetett robbantásban – közölte kedden az afgán belügyminisztérium.

  • Oktatási központnál robbantotta fel magát

Afgán tisztviselők közlése szerint egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy oktatási központnál, amelyben középiskolás diákok készültek az egyetemi felvételi vizsgákra.

A vélhetően síitákat célzó támadás elkövetéséért egyelőre egy szervezet sem jelentkezett, de a felekezeti alapon elkövetett merényletek általában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoportra vall. Az IÁ szunnita szélsőségesei eretnekeknek tartják a síitákat, és rendszeresen meggyilkolásukra biztatják követőiket.

A tálib szélsőséges mozgalom, amelynek idei hadjárata jelenleg a legnagyobb fejfájást okozza a nyugati támogatású kabuli kormánynak, az utóbbi időben főként a kormány, a biztonsági erők és a külföldi katonák elleni támadásokra összpontosít, megfigyelők szerint akcióik nem civileket vesznek célba, jóllehet, így is sok polgári lakos életét követelik.

A tálibok, akik jelenleg több fronton is nagyszabású offenzívákat hajtanak végre Afganisztán több részén, közleményben tudatták, hogy nincs közük a síita negyedben elkövetett merénylethez.

A vöröskereszt munkatársai biztonságát sem garantálják

A kabuli kormány ellen 17 éve fegyveres felkelést folytató mozgalom szerdán bejelentette azt is: többé nem garantálja a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) munkatársainak a biztonságát.

A tálibok ezt a döntést azzal indokolták, hogy több száz, Kabul legnagyobb börtönében fogva tartott társuknak súlyos az egészségügyi állapota, sokan pedig kómába estek, miután néhány napos éhségsztrájkot folytattak jobb körülményeket követelve. A tálibok azt nehezményezték, hogy a nemzetközi szervezet nem nyújtott börtönben lévő társaiknak semmilyen egészségügyi vagy jogi segítséget. A szélsőségesek hozzátették: a vöröskereszttel kötött biztonsági megállapodást megújítják, ha az ICRC „kijavítja hibáit”.

Az ICRC nem foglal állást az afganisztáni konfliktusban; a tálibok ellenőrizte területen is tevékenykedik - a szóban forgó megállapodás keretében -, mi több, elsősegélynyújtást is oktatott a lázadóknak. Az egészségügyi szervezet 30 éve működik Afganisztánban, de a biztonsági helyzet romlásával tavaly októberben drámaian korlátozta saját működését, és bezárt két irodát is. A döntést azután hozta, hogy megölték hét munkatársát az ország északi részén.

Az utóbbi években az IÁ és a tálibok fokozott támadásai miatt sok más humanitárius szervezet kivonult Afganisztánból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!