2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Offshore-botrány: hekkertámadás indíthatta el

,

2016. április 6., szerda 07:44, frissítve: csütörtök 07:31

A korábbi hírekkel ellentétben nem távozik posztjáról, csak egy időre félreáll az izlandi miniszterelnök a panamai offshore-botrány miatt. Feladatait ideiglenesen helyettese veszi át. Közben hekkertámadásra hivatkozik az a panamai ügyvédi iroda, ahonnan kiszivárogtak az offshore cégekre vonatkozó dokumentumok. A vasárnap nyilvánosságra került iratok nyomán világszerte vizsgálatok indultak az érintettek ellen, akik közt számos politikus, üzletember és sportvezető is van.

Saját magát és cégét is áldozatnak tekinti a Mossack Fonseca társalapítója. A panamai ügyvédi iroda szerint ugyanis hekkertámadás miatt kerülhetett nyilvánosságra az a 11,5 millió dokumentum, amely több százezer offshore cég adatait tartalmazta.

„Már be is adtuk a panaszunkat a főügyészi hivatalba. Szóval panaszt emeltünk, és egy kormányhivatal már vizsgálja a problémát. Vannak nemzetközi szakértők is, akik segítenek kideríteni, hogy mi történt, és hogy hogyan zárjuk le a rendszerünket, hogy ez többet ne forduljon elő, és hogy megőrizzük az ügyfeleink személyes adatait. De semmi konkrétumot nem mondhatok. Van egy elméletünk, de nincs bizonyítékunk, még csak most kezdtük el a vizsgálatot” – közölte Ramon Fonseka.

A cég társtulajdonosa hangsúlyozta azt is, hogy az iroda sosem szegte meg a törvényt, és senkinek nem segített sem az adóelkerülésben, sem a pénzmosásban.

Franciaország kedden bejelentette, hogy ismét adóügyi feketelistájára teszi Panamát. Válaszul a közép-amerikai ország is közölte, hogy ugyanezt teszi Franciaországgal, illetve bármelyik másik országgal, amelyik követi Párizs példáját.

„Határozottan elutasítjuk ezt a minősítést. Minden ország függetlenül intézi a pénzügypolitikáját. Panama számos nemzetközi egyezményt aláírt a kettős adózás elkerüléséért, ebbe pedig beletartozik az is, hogy kiszolgáltatunk adóügyi adatokat. Még a köztársasági elnök is, az ENSZ tavalyi gyűlésén világosan és együttműködően nyilatkozta, hogy Panama automatikusan kiad minden adóinformációt” – mondta Dulcidio de la Guardia, a panamai gazdasági miniszter.

A Mossack Fonseca ügyfeleinek adatait a Süddeutsche Zeitung szerezte meg egy éve, az adatok elemzésében és rendszerezésében újságírók százai segédkeztek világszerte a német lapnak az elmúlt hónapokban. A botrányban több politikus, üzletember, sportvezető és sportoló is érintett, több országban vizsgálat indult ellenük. Az iratok első áldozatának az izlandi miniszterelnököt nevezik, aki miután kiderült, hogy felesége cégének is a panamai iroda segített, lemondásra kényszerült. Az ukrán elnök szintén a Mossack Fonseca ügyfele volt, az ő pénzügyeit már vizsgálja az ukrán pénzügyi felügyelet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!