2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

„Odarohantam, de a gyerekeim már halottak voltak”

2016. június 30., csütörtök 20:26, frissítve: szombat 17:45

Üzbég, kirgiz és kaukázusi-orosz elkövetői voltak a kedd esti isztambuli reptéri támadásnak török források szerint. A rendőrség 13 embert vett őrizetbe a támadás óta, akiknek közük lehetett az előkészítéshez. A keddi merényletben 43 ember halt meg és 230 sérült volt. A török kormány és a CIA is egyetért abban, hogy az elkövetők az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei voltak.

A keddi támadás áldozatainak kétharmada török volt, sokan a reptéren dolgoztak. Európai áldozat nem volt, a törökökön kívül a legtöbben szaúdiak és irakiak voltak.



„Az útlevél-ellenőrzéstől jöttünk kifelé, épp taxira vártunk, amikor a robbanást hallottam. Pont ott történt, ahol a családom állt, én 5 méterrel arrébb voltam. Odarohantam, de a gyerekeim már halottak voltak” – meséli egy túlélő, aki négy családtagját vesztette el.

A török nyomozók szerint mind a három elkövető a volt Szovjetunióból érkezett: egy kaukázusi orosz muszlim, egy üzbég és egy kazah férfit gyanúsítanak a lövöldözéssel és robbantással. Becslések szerint az Iszlám Állam terrorszervezetnek 5-7 ezer volt szovjet tagköztársasági muszlim katonája lehet. Sokakat a csecsen háborúk idején orosz állami támogatással költöztettek át Szíriába és Irakba. Az orosz és a török elnök egy nappal a merénylet után békült ki fél év szembenállás után.

„Szerdán volt egy beszélgetésünk Recep Tayyip Erdogan elnökkel, és bocsánatot kértek az orosz vadászgép tavaly novemberi lelövése miatt. A bocsánatkérés után joggal remélhetjük, hogy helyreállnak a török–orosz kapcsolatok” – mondta el Vlagyimir Putyin.

A török ellenzék az ankarai parlamentnél tartott tüntetést, miután a kormány elutasította, hogy vizsgálatot indítsanak az isztambuli merénylet ügyében. A tiltakozók szerint a kormány azt akarja elkerülni, hogy kiderüljön: ők is adtak el fegyvereket az iszlamistáknak.

„A török kormánypárt és az Iszlám Állam között ideológiai kapcsolat van, mindketten a vallást helyezik előtérbe a világi törvények helyett. Ezért nem indítanak vizsgálatot se” – fogalmazott Kemal Kilicdaroglu, a török néppárt elnöke.

A rendőrség a turisták által látogatott helyeken megerősítette az ellenőrzéseket. Isztambulban és Izmirben pedig több mint egy tucat embert őrizetbe vettek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük lehet a vallási fanatikusokhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!