2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Obamáék búcsúzóul még kiutasítottak pár orosz diplomatát

2016. december 30., péntek 07:23, frissítve: szombat 14:32

Vlagyimir Putyin szóvivője szerint Barack Obama még azelőtt le akarja rombolni az amerikai–orosz kapcsolatokat, hogy januárban távozna a hivatalából. Az amerikai elnök harmincöt orosz diplomatát utasított ki, és ezzel egy időben újabb szankciókat is bevezetett Oroszország ellen.

Az amerikai demokraták képtelenek túltenni magukat az elnökválasztási vereségen. Hillary Clinton vereségét leginkább azzal magyarázzák, hogy a Demokrata Párt szerveréről kiszivárogott a párt bizalmas belső levelezése. Ebből az derült ki, hogy a pártvezetés szabálytalanságokat is elkövetett azért, hogy Hillary Clinton szerezze meg pártja elnökjelöltségét, helyét bebiztosítsa, és kihívóját, Bernie Sanderst pedig ellehetetlenítse.

A kiszivárogtatott levelek hatalmas botrányt okoztak, és nagy szerepük volt abban, hogy a republikánus párti Donald Trump nyerte az elnökválasztást.

A demokraták az oroszokat gyanúsították a párt szerverének feltörésével, de bizonyítékokat még a CIA sem mutatott be. Barack Obama elnöksége egyik utolsó intézkedéseként harmincöt orosz diplomatát tiltott ki az Egyesült Államokból, és további büntető intézkedéseket is bevezettek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Obama teljes mértékben tönkre akarja tenni az amerikai–orosz viszonyt, és ezzel nemcsak Oroszországnak, de Donald Trump megválasztott elnöknek is ártani akar. Trump a kampány során többször jelezte, hogy nem akar újabb hidegháborút Oroszországgal, ehelyett inkább inkább alkut kötne az orosz elnökkel például a szíriai rendezés érdekében.

Trump hamarosan az amerikai hírszerző hivatalok vezetőitől kér jelentést az ügyben. Közleményében azt is jelezte, hogy ideje lenne már túllépni a vádaskodásokon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!