2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Obama: Egy közös ellenségünk van

2015. december 1., kedd 18:41, frissítve: kedd 18:43

Törökországnak rendeznie kell a lelőtt orosz repülő miatt kirobbant vitáját Oroszországgal – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a török elnökkel folytatott különbeszélgetésén Párizsban. Hozzátette: egy közös ellenségük van, ez pedig az Iszlám Állam terrorszervezet. Az orosz elnök szerint a török hadsereg azért lőhette le az orosz gépet, hogy az Iszlám Állam továbbra is zavartalanul csempészhessen olajat Törökországba. A török elnök visszautasította a vádakat. Hozzátette: lemond, ha Moszkva bebizonyítja állításait.

Katonai tiszteletadással fogadták Moszkvában annak az orosz pilótának a koporsóját, akinek gépét a törökök lőtték le a szíriai–török határnál. Sikerült katapultálnia, mégsem ért élve földet, szír felkelők a levegőben agyonlőtték. A koporsót szállító repülőt két vadászgép kísérte, a fogadáson részt vett az orosz védelmi miniszter és az orosz légierő főparancsnoka is.

„Mindig követni fogjuk a példáját, amit kötelességének teljesítésével adott. Azok pedig, akik kitervelték és elkövették ezt az árulást, meg fogják kapni a megérdemelt büntetésüket” – fogalmazott Viktor Bondarev, a légierő parancsnoka.

Az orosz elnök már a gép lelövése után azt mondta, hogy Törökország hátba szúrta Oroszországot. Vlagyimir Putyin azóta tovább ment, szerinte a törökök az Iszlám Állammal üzletelnek, és azért nyitottak tüzet az orosz vadászbombázóra, mert veszélyeztette a muszlim terrorszervezet csempészútvonalát.

„Most kaptunk plusz megerősített információt arról, hogy az Iszlám Állam és más terroristaszervezetek által uralt területekről, ahol az olajat kitermelik, ipari mennyiségben szállítanak olajat Törökország területére” – fejtette ki.  

A török elnök visszautasította Putyin kijelentését. Recep Tayyip Erdogan kész lemondani tisztségéről, ha az oroszok bebizonyítják a vádat. A török kormányfő is azt hangoztatta, hogy Törökország nem játszik össze az Iszlám Állammal, hanem küzd ellene.

„Reméljük, hogy nem lesz még egy ilyen incidens és nem lesznek olyan provokatív lépések, amelyek ezt kiváltják. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy Törökország meg fogja védeni a határait és nemzeti érdekeit” – szögezte le Ahmet Davutoglu.                 

Az amerikai elnök békíteni próbál, először Putyinnal, majd a török elnökkel egyeztetett Barack Obama. „Az legyen a cél, hogy az Iszlám Állam ne jelentsen többé fenyegetést mindannyiunk számára. Ezért, Tayyip, nagyon méltányolom ezt a találkozót, delegációink szorosan egyeztetni fognak a következő hetekben” – fogalmazott Barack Obama.

Az oroszok a gép lelövése óta gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtották a törököket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!