2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Nyíltan megzsarolta Európát a török elnök

,

2016. május 25., szerda 12:18, frissítve: szerda 15:08

Recep Tayyip Erdogan az ENSZ-főtitkárral közösen tartott isztambuli sajtótájékoztatóján azt mondta: Törökország addig nem tesz többet a migrációs válság rendezéséért, ameddig nem kap vízummentességet az Európai Uniótól.

Kedden munkagéppel kezdték meg az idomeni menekülttábor felszámolását. A görög–macedón határról a görög hatóságok szerda reggel is folytatták a 7000 migráns elszállítását az állam által működtetett, már amúgy is zsúfolt befogadóállomásokra. „Nagyon rossz a helyzet ott. Azt mondják, 1000 embert szállítanak ide, ahol már most 1600-an vagyunk. Nem tudunk kényelmesen aludni, nincs víz, fürdőszoba. Ami van, az is nagyon koszos, nincs orvosi ellátás sem. Ha még többen érkeznek ide, hogyan isznak, zuhanyoznak itt az emberek?” – panaszkodott a Thesszaloniki közelében található tábor egyik szír lakója.

Március óta 54 ezer menekült rekedt Görögországban, mert Macedónia lezárta előttük a határt. A migránsok legutóbb múlt héten próbálták meg áttörni a határt. Erre válaszul döntött az athéni vezetés az önkényesen létrehozott sátortábor felszámolásáról.

Ezt a válságot próbálná rendezni az emberi jogi szervezetek által bírált török–uniós megállapodás. Az egyezség értelmében a Görögországba érkező illegális bevándorlókat visszafogadja Törökország, a visszavett emberekért cserébe az ottani táborokból küldenek át szír menekülteket. Ennek köszönhetően március óta jóval kevesebb migráns érkezik a görög partokra.

Ankara azonban az egyezmény elfogadását a vízummentésség megadásához köti. Ha nincs vízum, nincs menekültegyezmény az Európai Unióval – üzente az európai vezetőknek a török elnök kedden az isztambuli Humanitárius világ-csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján.

„Június 1-jéig további lépést kell tenni a megállapodással, 30-áig pedig a vízummentességgel kapcsolatban. Külügyminiszterünk és az európai uniós ügyekért felelős miniszterünk tárgyal az EU-s partnereinkkel. Ha nem lesz megállapodás ezeken a tárgyalásokon, nem lesz sértődés, de a törvényhozás nem fogja jóváhagyni a migránsválság kezeléséről szóló megállapodást” – jelentette ki a török elnök.

Recep Tayyip Erdogan arra is emlékeztetett, hogy az egyezményben szereplő hárommilliárd eurós uniós támogatás még mindig nem érkezett meg. Ezt az összeget a szíriai menekültek törökországi ellátásához ígérték a tagállamok. Brüsszel azonban egyebek között a török terrorellenes törvény módosításához köti a vízumkönnyítést, mielőtt utalná a pénzt. Ankara viszont azt állítja, a megállapodás minden feltételét teljesítették már.

A német kancellár derűlátóan nyilatkozott. „A 72 kötelezettséget, ami a vízumliberalizációhoz kell, még nem teljesítették. Több idő kell ehhez. Tárgyalások lesznek az Európai Bizottság és Törökország között, és ezek alatt minden az asztalra kerül. Mindkét oldalon szándékot látok a tárgyalásra, ezért nem aggódom, csak több időre lesz szükség” - fogalmazott Angela Merkel.

A német kormány benyújtotta a parlamentnek a menekültek beilleszkedéséről szóló törvényjavaslatát. A tervezet szerint aki menekültstátust kap Németországban, annak részt kell vennie 600 órás nyelvi, és 100 órás integrációs kurzuson is. Aki megtagadja, azt a juttatások csökkentésével büntetnék, letelepedést pedig csak azok kapnának 5 év után, akik dolgoznak és beszélik a nyelvet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!