2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Norvégia rakhatna rendet a pápa szerint

2017. április 30., vasárnap 10:59, frissítve: vasárnap 12:04

Egy harmadik országnak kellene közvetítenie Észak-Korea és az Egyesült Államok között – jelentette ki Ferenc pápa az egyiptomi látogatásáról hazafelé tartva. A katolikus egyházfő Norvégiát nevezte meg lehetséges békítőként. Szerinte ha atomháború robbanna ki, az elpusztítaná az emberiség jó részét kultúrájával együtt. Hozzátette: az ENSZ-nek meg kellene erősíteni a szerepét a világ diplomáciai életében, mert jelenleg elég lanyhán működik.

„Korea utálja a THAAD-ot!” – ilyen transzparensekkel tüntettek több ezren Szöulban a THAAD névre hallgató rakétavédelmi rendszer ellen, amit az Egyesült Államok telepít az országba. A dél-koreai tüntetők szerint a telepítés fokozza az ellentéteket a térségben, ráadásul valójában nem is Észak-Korea, hanem Kína ellen irányul.

„A következő elnöknek meg kell vitatnia az emberekkel, hogy tényleg szükség van-e erre a rakétavédelmi rendszerre a biztonságunkhoz. Ha kiderül, hogy nem igazán, akkor meg kell kérnie az Egyesült Államokat, hogy vonja azt vissza” – mondta egy dél-koreai lakos, Kang Hansuh.

A közelmúltban rég nem látott szintre nőtt a feszültség a Koreai-félszigeten: míg az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszert telepít és hadihajókat küld a térségbe, addig Észak-Korea egymás után hajtja végre a rakétakísérleteket. Az amerikai külügyminiszter reális veszélynek nevezte az észak-koreai atomtámadást, és nem zárta az amerikai katonai csapás lehetőségét.

Az újabb észak-koreai rakétakísérlet hírére szombaton Tokióban tíz percre leállították a metrót az egész vonalon. Az intézkedés tizenháromezer embert érintett. A brit Independent szerint ez volt az első alkalom, hogy ilyen intézkedés történt egy rakétakísérlet miatt a japán fővárosban.

„A rakétakísérlet nagy fenyegetést jelent az országunkra, és ezt nem tűrhetjük el. További provokációk is lehetségesek, ezért közeli kapcsolatban maradunk szövetségesünkkel, az Egyesült Államokkal, riadókészültségben leszünk, és mindent megteszünk az emberek biztonságáért” – jelentette ki a japán miniszterelnök, Abe Sinzó.

Eközben már a katolikus egyházfő is próbálja enyhíteni a feszültséget. Szerinte az emberiség jövőjéről van szó.

„Egy kiterjedt háború nem a felét, hanem a jó részét elpusztítaná az emberiségnek, a kultúrájával és mindenével együtt. Ez szörnyű lenne, és azt gondolom, hogy az emberiség ezt nem képes elviselni” – mondta Ferenc pápa.

Ferenc pápa utalt arra, hogy az ENSZ nem működik elég hatékonyan, és egy harmadik országnak kellene közvetítenie Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Lehetséges békítőként Norvégiát nevezte meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!