2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Nincsenek konkrét számok

2015. november 30., hétfő 11:47, frissítve: hétfő 12:36

Konkrét számokról nem egyeztek meg a szíriai menekültkontingens befogadására kész uniós tagállamok a vasárnapi brüsszeli EU–török csúcstalálkozó előtt tartott külön egyeztetésükön – közölte a csúcs után Angela Merkel német kancellár. Merkel megerősítette, hogy az unió 3 milliárd euróval segíti a Törökországban tartózkodó menekültek ellátását, valamint újabb fejezetet kész megnyitni a török EU-csatlakozási tárgyalásokon.

A migránsválság kezeléséről, a határőrizetről és a regionális stabilitásról tárgyaltak az EU vezetői és Törökország Brüsszelben. Az uniós vezetők pénzt és jobb kapcsolatokat ajánlottak fel Ankarának cserébe azért, ha Törökország megállítja az Európába áramló migránshullámot. Idén másfél millió ember érkezett illegálisan az unióba az Európai Tanács elnöke szerint.

„Mi, az Európai Unió megerősítjük a támogatásunkat Törökország és a régió irányába az illegális migráció megállítása és a visszatoloncolások ügyében, megnöveljük a vízumliberalizáció iránti támogatásunkat és együtt törjük le az embercsempész hálózatokat. Ezek mellett elkötelezzük magunkat, hogy szerepet játsszunk a bilaterális kapcsolataink erősítésében” – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A török miniszterelnök úgy véli, hogy a közös tárgyalások Ankara uniós tagságának újraindítását jelentik. Törökország csatlakozási folyamata 10 éve egy tapodtat sem mozdul. „Tiszta az üzenetünk Ankarából: mi egy európai állam vagyunk. A kontinensünk végzete a mi végzetünk is, mindenkié, és Európa jövőjéért Törökország megtesz minden tőle telhetőt, nem csak a migránsválság kezelésében, de minden a kontinensünket és annak jövőjét érintő kérdés kezelésében. Az európai család tagjaivá szeretnénk válni” – fogalmazott Ahmet Davutoglu.

Az unió 3 milliárd euróval támogatná a Törökországba menekült 2,2 millió szír életkörülményeinek javítását. Ugyanakkor elvárja azt is Ankarától, hogy tartsa vissza az Európa felé induló migránsokat. „Na most itt van ez a 3 milliárd, amiről döntöttünk. Ez akkor válik elérhetővé, ha Törökország elkötelezi magát az ügyben, hogy ezeket a pénzeket a migránsokra fordítják” – nyilatkozta Francois Hollande francia elnök.

Szóba került az EU–török csúcson a menekültkvóták és az úgynevezett visszatelepítések kérdése is. Azonban konkrét számokról nem egyeztek meg az uniós tagállamok. „Azt gondolom, hogy a schengeni rendszer és ez az, amit a partner kiemelt ma egy nagyon fontos bástyája az Európai Uniónak, a mozgás szabadságának lehetősége, az áruk áramlásának lehetősége egy nem túlszabályozott módon nagy előny, egy nagy áldás, és mindannyiunknak azon kellene dolgoznia, hogy megőrizze ezt, és Németország ebben elkötelezett” – szögezte le Angela Merkel.

Az uniós és a török vezetők végül zárónyilatkozatban fogadták el azt a közös akciótervet, amely a remények szerint kulcs lehet a menekültválság megoldásához, és felgyorsíthatja Törökország uniós csatlakozását is. Ebben szerepel egyebek mellett a terrorizmus elleni közös fellépés valamint a kül- és biztonságpolitikai párbeszéd megújítása. A zárónyilatkozat azonban nem kötelez a migránsok befogadására egy uniós országot sem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!