2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Nincs orosz gáz, ukrán iskolák zárnak be

Hír TV

2018. március 2., péntek 17:20, frissítve: péntek 21:55

Mínusz tíz fokos hideg és húsz centi hó - ilyen a kijevi tavasz kezdete. A zimankó nem csak a közlekedésben okoz gondot, az ukrán-orosz gázár-vita kiújulása miatt az iskolák, óvodák és egyetemek ideiglenes bezárását is el kellett rendelni. Az orosz gázmonopólium, a Gazprom ugyanis bejelentette, hogy egyoldalúan felmondja a gázszállítási szerződést az ukrán állami gázszolgáltatóval, vagyis nem nyitja meg újra a gázcsapokat.

– Oroszországnak nincs joga egyoldalúan felrúgni szerződéseket, és a Gazprom közleményei csak azzal magyarázhatók, hogy nem akarják teljesíteni a kötelezettségeiket. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen helyzetben kártérítésért fog folyamodni a Naftogaz – mondta Petro Poroshenko ukrán elnök.

Ukrajna és Oroszország már évek óta pereskednek egy svéd döntőbíróságon. Az ukrán Naftogaz kompenzációt követelt az orosz Gazpromtól az elmaradt gázszállítások és tranzitdíjak miatt. A Gazprom viszont azt állítja, hogy az ukrán cég tartozik neki. A vitában a svéd bíróság végül az ukránoknak adott igazat, vagyis az oroszoknak kellene fizetniük. Az ukrán elnök szerint a vita nem érinti az Ukrajnán keresztül Európába áramló gázt.

– Biztosak vagyunk benne, hogy nincsenek veszélyben az Ukrajnán keresztüli gázszállítások. Ukrajna még egyszer bebizonyította, hogy megbízható gázszolgáltató. A Gazprom viszont sajnos azt bizonyította be,hogy amint megérkezik a hideg idő, politikai nyomásgyakorlásra használják a gázszállításokat. Nem fog működni – tette hozzá Poroshenko.

Bár Magyarországra is Ukrajna irányából érkezik az orosz gáz, a földgáz-szállító szerint nincs zavar az ellátásban.

– Semmiféle zavart vagy fennakadást nem tapasztalt a magyarországi földgáz szállításban. Vagyis minden betáplálási ponton a rendszerhasználók által igényelt mennyiséget veszünk át ez azt jelenti, hogy nyomás és mennyiség a szerződött értékek szerint érkezik a földgáz az országba. Ezt meg tudom erősíteni, hogy zavartalan a földgáz szállítás Magyarországon – reagált Lakatos Edina, az FGSZ Zrt. szóvivője.

Az Európai Bizottság már jelezte, hogy kész közvetíteni Kijev és Moszkva között, a lengyel állami gázszolgáltató pedig bejelentette, hogy azonnali hatállyal 60 millió köbméter földgáz szállítását kezdi meg Ukrajnának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!