2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Nincs megegyezés, több állami hivatal leállt

Hír TV

2018. január 21., vasárnap 12:37, frissítve: vasárnap 13:33

Egyes állami intézmények zárva maradtak, mások viszont a finanszírozásuk leállásának ellenére is kinyitottak az Egyesült Államokban. A szenátus péntek éjjel utasította el a kormányzati hivatalok és ügynökségek finanszírozását biztosító törvényt, mivel a demokraták és a republikánusok nem tudtak megegyezni a fiatal migránsokat védő törvény folytatásáról.

Zárt ajtók fogadták a nézőket a Ford’s színház bejáratánál Washingtonban. Az intézmény vezetősége egy papírlapon tudatta az érdeklődőkkel, hogy a kormányzati finanszírozás leállása miatt nem nyitottak ki.

„Emlékszem, legutóbb néhány nemzeti parkot zártak be egy időre. Csalódott vagyok, hogy a kormányunk, illetve a két politikai oldal nem képes kompromisszumot kötni. De ilyen az élet” – mondta egy turista.

A washingtoni múzeumok és emlékművek nagy része viszont továbbra sem zárt be, és a szokásos rendben fogadta a turistákat.

„Úgy tudtuk, hogy zárva maradhatnak a múzeumok, ezért más terveket is csináltunk a mai napra. Aztán örömmel láttuk, hogy az intézmények többsége nyitva van, így nem kellett változtatni a terveinken” – mondta egy másik turista.

A szenátus péntek éjjel utasította el a kormányzati hivatalok finanszírozását biztosító törvényt. Emiatt egyes állami intézmények dolgozói nem kapnak fizetést, vagy kényszerszabadságra mennek. A létfontosságúnak ítélt szerveknél szolgálatot teljesítők azonban továbbra is dolgoznak, és egyelőre számos más, állami fenntartású intézmény is tovább működik.

A demokrata pártiak – néhány republikánus szenátor támogatásával – azért utasították el a törvényt, mert az nem foglalta volna magában egy migránspárti program folytatását. Ez a program megakadályozza annak a 700-800 ezer fiatalnak a deportálását, akik illegális bevándorló szüleikkel gyermekként érkeztek az Egyesült Államokba. A fiatalok védelméért cserébe a demokraták megszavazták volna a mexikói határra tervezett fal építésének finanszírozását, ám ezt a republikánusok elutasították.

Legutóbb 2013-ban zártak be egyes kormányzati hivatalok és ügynökségek a két politikai oldal szembenállása miatt. Akkor a leállás tizenhat napig tartott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!