2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Nincs bizonyíték arra, hogy Trumpot lehallgatták

2017. március 17., péntek 13:12, frissítve: péntek 13:15

Nem talált bizonyítékot Donald Trump lehallgatására az amerikai szenátus bizottsága sem. A republikánus elnök hetekkel ezelőtt jelentette be, hogy demokrata elődje a kampány alatt lehallgattatta őt.

Donald Trump a hónap elején Twitter-bejegyzéseiben jött elő azzal a váddal, hogy elődje, Barack Obama lehallgatta a telefonját a választási kampány alatt a New York-i Trump-toronyban. Két héttel később a törvényhozás, a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottsága sem talált bizonyítékokat az állítások bizonyítására.

„Nem hiszem, hogy az elnök elrendelte volna a Trump-torony lehallgatását. A kérdés a fizikai lehallgatást és más megfigyelési tevékenységeket érinti. Biztosak szeretnénk lenni, hogy politikai célból nem történt lehallgatás” – mondta Devin Nunes, a képviselőházi bizottság republikánus elnöke.

A politikus hozzátette, ha szó szerint vesszük az elnök Twitter-bejegyzését, akkor az elnök tévedett, de a lehallgatás más módszereivel valóban élhettek. Az amerikai elnök még szerdán a Fox telelvíziónak törte meg hosszú hallgatását az ügyben, és további ügyekre tett célzást.

„A lehallgatás sokféle dolgot érint. Szerintem nagyon érdekes ügyeket fognak találni a következő két hétben” – jelentette ki Donald Trump.

A Fehér Ház szóvivője csütörtök este kitartott Trump állításai mellett.

„Az elnököt lehallgatták, széles körű megfigyelésre utalt. (…) Napokkal ezelőtt beszéltünk már erről. A legfontosabb, hogy a Képviselőház és a Szenátus nem közölt minden információt. (…) Szerintem az elnök előző este azt mondta, hogy még több részlet is jön, (...) van egy széles körű jelentés a 2016-os választásról, több embert is lehallgattak” – mondta Sean Spicer.

A képviselőházi bizottság a helyzet tisztázása érdekében levélben kérte a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI és a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség, NSA vezetőit, vizsgálják meg, végeztek-e véletlenszerű adatgyűjtések olyan személyekről, akik részt vettek Donald Trump vagy HIllary Clinton kampányában.

De vizsgálatot folytat az igazságügyi minisztérium is. A tárca jövő hétfőn számol be a kongresszus előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!