Nikolićhoz fordult a Toroczkaival szemben pert vesztett újságíró

PR, 2012. augusztus 3., péntek 11:49, frissítve: péntek 13:14
Egy hete börtönben van az szabadkai újságíró, aki pert vesztett Toroczkai Lászlóval szemben. Sass László 2007-ben a Magyar Szó című újságban arról írt, hogy Toroczkai László Gyurcsány Ferenc embere. A szerb bíróság becsületsértés miatt 150 ezer dinár büntetést szabott ki, az újságíró azonban leüli a büntetést.

Már két hete ül a börtönben Sass László, az újvidéki Magyar Szó újságírója. Azért ítélték el, mert 2007-ben, a lap véleményrovatában Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökét Gyurcsány Ferenc emberének nevezte. Az újságíró, felesége és a kollégái most elnöki kegyelemben reménykednek.

Az öt éve folyó eljárás során Sass Lászlót első- és másodfokon csak pénzbüntetésre ítélte a szabadkai bíróság. Átszámítva 350 ezer forintot kellett volna fizetnie, ő azonban úgy döntött, inkább leüli a büntetést.

Sass kegyelmi kérvényt írt Tomislav Nikolić köztársasági elnöknek. Kovács Dániel, a Szabadkai Alapfokú Bíróság szóvivője elmondta: augusztus 1-jén a bíróság kézhez kapta Sass László kegyelmi kérvényét, tegnap döntést hozott, elküldte Belgrádba, az igazságügyi minisztériumba, amely továbbítja azt az államfőnek.

Egy ügyvéd szerint nem az újságíró, hanem a szerbiai tájékoztatási törvény a hibás, a véleménynyilvánítás szabadsága helyett ugyanis fontosabb, hogy az újságírók senkit ne sértsenek meg.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés