2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Netanjahu úgy érzi, hogy szövetkeznek Izrael ellen

2017. január 15., vasárnap 18:24

70 ország részvételével megkezdődött a közel-keleti békekonferencia Párizsban. Az izraeli kormányfő nem ment el az egyeztetésre, mert szerinte a palesztinok és a franciák összejátszottak Izrael ellen.

Izrael-párti demonstrálók a párizsi közel-keleti békekonferencia előtt. A tüntetők szerint a 70 ország részvételével megrendezett egyeztetés teljesen felesleges. A palesztinokat és az izraelieket csak megfigyelőnek hívták meg a konferenciára, a cél ugyanis az, hogy rávegyék a szemben álló feleket a három éve megfeneklett béketárgyalások újrakezdésére. A résztvevők többsége szerint Izraelnek és Palesztinának kölcsönösen államként kellene elismerni egymást.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök el sem ment a találkozóra. Nemrég ugyanis az ENSZ elítélő határozatot fogadott el az illegális izraeli telepépítésekről a palesztin területeken és Kelet-Jeruzsálemben.

„Ez a párizsi konferencia teljesen értelmetlen. A franciák és a palesztinok együtt szervezték. Ezzel olyan feltételeket akarnak ráerőltetni Izraelre, amelyek ellentétesek a nemzeti érdekeinkkel” – jelentette ki az izraeli kormányfő.

A kiegyezést nehezítheti, hogy a hamarosan beiktatásra kerülő Trump-adminisztráció Jeruzsálembe költöztetné át az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségét. Jeruzsálemet a palesztinok és az izraeliek is is fővárosuknak tekintik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!