2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Netanjahu hiába próbálkozott Brüsszelben

Hír TV

2017. december 11., hétfő 22:24, frissítve: kedd 08:23

Brüsszelben nem sikerült az izraeli miniszterelnöknek maga mögé állítani az uniós tagállamokat, az EU egységesen utasította el, hogy amerikai mintára elismerjék Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának. Az unió tagállamai szerint erről a zsidóknak és a palesztinoknak közösen kell dönteniük.

Huszonkét éve nem járt izraeli miniszterelnök az Európai Unió központjában. Benjamin Netanjahu most az uniós külügyminiszterekkel találkozott, abban bízva, hogy közülük többen is csatlakoznak az USA elnökéhez, és elismerik Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

„Úgy gondolom, hogy Trump elnök egyszerűen letette a tényeket az asztalra. A béke a valóságon alapul. Azt hiszem, mindenki számára világos, hogy Izrael fővárosa Jeruzsálem. A látogatóink itt láthatják a parlamentünket, a kormányunk hivatalát, az én hivatalom, az elnöki hivatalt, vagy a legfelsőbb bíróság székhelyét. Jeruzsálem Izrael fővárosa. Ezt senki sem tagadhatja le. Ez teszi lehetővé a békét, mert a béke a valóság felismerésén alapul, ez a béke alapja” – mondta a zsidó állam miniszterelnöke.

A tagállamok azonban egységesek maradtak, akkor lehet Jeruzsálem az EU által is elismert főváros, ha erről a zsidók és a palesztinok közösen döntenek.

„Csaknem kétórás eszmecserén vettünk részt a miniszterelnökkel, ahol hangsúlyoztuk, hogy az izraeliek és a palesztinok közötti béke továbbra is kiemelten fontos az Európai Unió számára, és ebben egymáshoz közelálló, egységes álláspontunk van. Az EU és tagállamai továbbra is tiszteletben tartják a Jeruzsálemmel kapcsolatos nemzetközi konszenzust, amíg a város végleges státuszát a felek közötti közvetlen tárgyalások útján meg nem oldják” – nyilatkozta Federica Mogherini, az unió külügyi főképviselője.

A vita során a magyar külügyminiszter arra tett javaslatot, hogy hosszú idő után ismét hívják össze az EU–Izrael társulási tanácsot, mert a politikai viták helyett a kereskedelmi együttműködésre kellene helyezni a hangsúlyt.

„Izrael az új gazdasági időszakra történő átállásban, a digitalizációban, az innovációban, technológiai fejlesztésekben élen jár, így Európának egyértelmű gazdasági érdeke az Izraellel történő gazdasági együttműködés fejlesztése, és mi nem szeretnénk azt, hogyha bizonyos politikai különbözőségek túszul ejtenék a gazdasági együttműködés fejlesztését” – emelte ki Szijjártó Péter.

Az elmúlt héten egyébként Magyarország és Csehország ellenállásán hiúsult meg, hogy egy olyan közös nyilatkozatot adjanak ki az uniós külügyminiszterek, amelyek elítélik Donald Trump javaslatát, így azt végül csak az EU külügyi főképviselője írta alá.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének költözésével kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta, a magyar kormány nem kommentálja az amerikai külügy lépéseit. Ezzel összefüggésben hozzátette, hogy a kormány napirendjén sem szerepel egyelőre ennek a kérdésnek a megvitatása. 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!