2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Netanjáhú: Az antiszemitizmus megszokott az ENSZ-nél is

2017. április 24., hétfő 12:40, frissítve: hétfő 12:46

Antiszemitának nevezte Nyugat-Európa egy részét és az ENSZ intézményeit Izrael miniszterelnöke a zsidó állam holokauszt-emléknapi megemlékezésén. Jeruzsálem-szerte két percre megállt az élet, és szirénák szóltak a városban. Izraelben 1951 óta tartják meg a holokauszt-emléknapot.

Holokauszt-emléknapi megemlékezést tartottak a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpontban. Több százan vettek részt az emlékhelyen tartott emlékezésen, köztük az izraeli állam- és kormányfő is. Benjámín Netanjáhú szerint az antiszemitizmus még mindig elterjedt dolog Európában.

„A régi-új antiszemitizmus megszokott dolog néhány nyugati országban, és megszokott az ENSZ-intézményekben is. A köpönyegforgatás égbe kiáltó” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

Izrael-szerte helyi idő szerint reggel 10 órakor megállt az élet. Két percig sziréna szólt az utcákon. Így emlékeztek a holokauszt áldozataira. Másfajta módon is megelevenednek a holokauszt borzalmai. 2010-ben indult útjára az úgynevezett Emlékek a nappaliból kezdeményezés, ahol zsidó családok nyitják meg otthonukat a látogatók előtt, és beszélgetnek nyíltan a második világháborúról és az azt megelőző időkről.

„Úgy döntöttünk a férjemmel, hogy megnyitjuk a lakásunkat, mert olvastunk a kezdeményezésről néhány évvel ezelőtt, és úgy érzem, hogy lassan elmúlik minden generáció számára az a lehetőség, hogy személyesen találkozzon azokkal, akik ott voltak és megélték a holokausztot” – nyilatkozta egy asszony, aki részt vett a kezdeményezésben.

A Vaknin-ház vendége a 94 éves, osztrák származású Zwi Nigal volt, aki Hermann Heinz Engel néven látta meg a napvilágot. „Bécsben majdnem minden tizedik ember zsidó volt, büszkeség volt, zsidó büszkeség, mindannyian ifjúsági szervezetekbe jártunk” – mondat a holokauszt-túlélő.

2015-ben kevesebb mint 200 ezer holokauszt-túlélőt tartottak nyilván Izraelben, de a holokauszt-túlélők segélyezési alapja szerint naponta negyvenen halnak meg közülük idős koruk miatt.

Megszólalt a holokauszt emléknapján az amerikai elnök is. „A történelem legsötétebb fejezetére tekintünk vissza. Gyászolunk, emlékezünk, imádkozunk és megesküszünk: soha többé, azt mondom, soha többé. Az elme nem foghatja fel a fájdalmat, a szenvedést és a veszteséget. Hatmillió zsidó, Európa zsidóságának kétharmada vált áldozatává a náci népirtásnak. Egy gonosz gyilkolta meg őket, amire nincsenek szavak, és amit az emberi szív nem bír elviselni” – fogalmazott Donald Trump.

Az amerikai elnök aktuálpolitikai utalásokat is tett négyperces köszöntőjében. Donald Trump szerint fel kell lépni az előítéletek és az antiszemitizmus ellen, bárhol mutatkozzon meg. Le kell győzni a terrorizmust, és el kell szigetelni azokat az országokat, amelyek nyíltan Izrael megsemmisítéséről beszélnek – utalt az elnök Iránra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!