2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Külföld

Netanjahu átmenetileg lefújta egy beduin falu lerombolását

A további rendelkezésig felfüggesztette egy ciszjordániai beduin falu lerombolását Benjamin Netanjahu. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság még szerdán egy közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a civil építményeket katonailag nem indokolt megsemmisíteni, a lakosság erőszakos kitelepítése pedig háborús bűnnek minősül.

  • Netanjahu átmenetileg lefújta egy beduin falu lerombolását

Elhalasztotta az izraeli kormány egy beduin falu erőszakos kitelepítését Ciszjordániában. Khan al-Ahmar sorsa nemzetközi aggodalmat váltott ki, miután a zsidó állam bejelentette, hogy ledózerolja a 180 lakosú falut. A helyi lakosok, külföldi aktivistákkal együtt a faluban várták a bulldózereket. Október 17-én a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság közleményében azt írta: a falu kitelepítése és lerombolása háborús bűntettnek minősül, ezért az ENSZ és a EU is felszólította Izraelt, hogy álljon el szándékától.

A falu polgármestere nem hisz sem a hírekben, sem az izraeli kormányban. „Az izraeli kormány kiadott egy közleményt, ezt mondja a média is, az izraeli média sok honlapon mondja, de én nem bízom benne, nem bízom sem az izraeli médiában, sem a kormányban. Csak a lakosok ellenállásában hiszek és a palesztin támogatásban, ez a döntést, ha megszállásról szóló döntésről van szó, nincs semmi írott amiben hihetnénk” – nyilatkozta Eid Abu Dahouk polgármester.

A telepek ügyével megbízott palesztin miniszter átmenetinek tartja a döntést. „Hallottuk a hírt, ugyanakkor a megszálló kormány által hozott döntést átmenetinek tartjuk. A rombolás elhalasztásáról szóló döntés átmeneti és van bizonyítékunk arra ami történik, a döntésünk ezért az, hogy folytatjuk a tiltakozást addig, ameddig a rombolási rendelet teljesen el nincs törölve” – mutatott rá Walid Assaf.

„Jó hely a befektetésnek”

Miközben a palesztin oldalon a telepesek által kiszemelt területeken lévő falvakat védik, az amerikai pénzügyminiszter Jeruzsálembe látogatott, hogy a zsidó állam miniszterelnökével tárgyaljon. Steven Mnuchin az izraeli befektetési lehetőségeket éltette és bejelentette: Washington még több infrastrukturális beruházásban vesz majd részt.

„Úgy vélem, nagyon fontos a kapcsolatunk Izraellel. Ez egy nagyon jó hely a befektetéshez, különösen a technológiai befektetésekhez. Biztossá fogjuk tenni, hogy még több infrastrukturális befektetést hozhassunk létre itt. Vagyis ez egy jó hely az amerikai beruházások, kereskedelem és más gazdasági lehetőségek szempontjából a két országnak” – nyilatkozta Steven Mnuchkin.

A Gázai övezetben közben tovább tartanak a tüntetések. Pénteken 130 palesztint sebesítettek meg az izraeli védelmi erők. A több mint 10 ezer fős tüntetés során a határsávban a tüntetők égő gumikat és robbanószerkezeteket dobáltak a katonák felé. A palesztinok március 30-a óta demonstrálnak a határnál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!