2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Népszavazást tartanak Katalónia függetlenségéről

2017. szeptember 7., csütörtök 07:33, frissítve: csütörtök 11:58

A katalán elnök október 1-jére írta ki a referendumot. A spanyol kormány tiltakozott a döntés ellen. Korábban a spanyol alkotmánybíróság minden, a népszavazásra utaló kezdeményezést alkotmányellenesnek nyilvánított. Madrid szerint Katalónia azért sem dönthet függetlenségéről, mert erről országos referendumot kellene kiírni, ebbe azonban a katalán vezetés nem egyezett bele.

12 órás vita után szavazta meg a katalán parlament, hogy október elsején népszavazást tartsanak Katalónia tartomány függetlenségéről. Az elszakadást főleg a baloldali pártok ellenezték, az ő képviselőik el is hagyták az üléstermet a szavazás előtt. Szerintük nincs értelme függetlenedni most, amikor a spanyol gazdaság ismét emelkedőben van.

A regionális parlamentben azonban mégis az elszakadáspártiak voltak többségben.

„A kormány, amit van szerencsém vezetni, elfogadta azt a határozatot, mely kiírja az önrendelkezésről szóló népszavazást ez év október elsejére, vasárnapra. Szintén elfogadtuk azt a határozatot, ami részletezi, hogy miként éljünk ezzel a demokratikus joggal, mindezt pedig Katalónia parlamentjének törvényei szerint” – jelentette be Carles Puigdemont, Katalónia elnöke, aki egyben az elszakadáspárti kezdeményezés vezetője is.

Az elszakadást ellenző baloldaliak a bejelentés után bizalmatlansági indítványt adtak be Puigdemont ellen. A referendum felvetése ellen tiltakozott a spanyol kormány is. Madrid szerint egyrészt az ország feloszthatatlan egység, másrészt pedig egy tartomány függetlenségéről csak országos népszavazással lehetne dönteni, ezt azonban éppen a katalánok ellenezték.

„Amikor a spanyol kormány reakcióját hallom, az messze van a demokráciától. Csak az jelenti a demokráciát, amikor van egy kormány és egy parlamenti többség, mely azért küzd, hogy szavazóurnákat helyezzen ki, amelyeknél az emberek szavazhatnak, hogy igen vagy nem” – mondta Katalónia korábbi tartományi elnöke, Artur Mas.

Szakértők szerint az északkelet-spanyolországi tartomány függetlensége már küszöbön áll.

„Biztos vagyok abban, hogy Katalónia független lesz, a kérdés csak az, hogy mikor. A pillanatnyi állástól függetlenül azt mondom, hogy a katalán erők vannak többségben, más szóval, nagyon-nagyon sok katalán megszakította a kulturális és elvi kapcsolatát a spanyol állammal. Nem Spanyolországgal, nem a spanyol társadalommal, hanem egyedül a spanyol állammal” – vélekedett Ferran Requejo politikai elemző.

Az október elsejei népszavazás után, ha a szavazók többsége támogatja Katalónia elszakadását, akkor a barcelonai regionális parlament 48 órán belül kikiálthatja függetlenségét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!