2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:30

Népszavazást készítenek elő a skótok

2017. március 29., szerda 13:29

Egy lépéssel közelebb került Skócia az újabb függetlenségi népszavazáshoz. A skót parlament felhatalmazta Nicola Sturgeon kormányfőt a referendum előkészítésére. A miniszterelnök még a 2019-es brit EU-kilépés előtt megtartaná a referendumot.

A 2014-es, első népszavazás idején még kevesebben akartak elszakadni Nagy-Britanniától. Most viszont, hogy hivatalossá vált, a szigetország két év múlva kilép az Európai Unióból, és viszi magával Skóciát is, megfordult a közhangulat, és újabb referendumot írhatnak ki a skótok önállósodásáról.

„Skócia jövőjének Skócia kezében kell lennie. Erről szól ez a vita, a hazánk jövőjéről. Hogy miként hasznosíthatjuk a legjobban a bennünk rejlő erőt, és hogyan küzdjük le az előttünk álló kihívásokat” – jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A skót parlament kedden 69:59 arányban áldását adta a miniszterelnök tervére, miszerint 2018 ősze és 2019 tavasza között ismét népszavazást kell tartani Skócia függetlenné válásáról. Nicola Sturgeon most azt mondta: reméli, London tiszteletben tartja a skót törvényhozás döntését.

„Nagyon örülök a szavazás végeredményének. A skót kormányt most felhatalmazták arra, hogy tárgyalást kezdeményezzen a brit kormánnyal. Remélem, Nagy-Britannia tiszteletben tartja a skót parlament döntését” – tette hozzá Sturgeon.

A brit kormány viszont már korábban leszögezte, a brexitfolyamat lezárása előtt nem járul hozzá a népszavazás kiírásához.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!