2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Népharagot váltott ki a kormány tervezett reformja

2016. március 31., csütörtök 16:05

Összecsaptak a diákok és a rendőrök Franciaországban, a kormány tervezett munkaügyi reformja miatt. A kormány egyszerűsítené a munkavállalók elbocsátását, azt mondják, hogy ez a gazdaságot élénkítené. A tervek miatt sztrájkolnak a tömegközlekedési alkalmazottak, légiirányítók és több szakszervezet tagjai. Párizs több turistalátványossága is zárva van.

Könnygázzal, hanggránátokkal és festékbombákkal zajlott a csata Párizs belvárosában a diákok és rendőrök között. A fiatalok a kormány munkaügyi reformja ellen tüntettek. Attól tartanak, hogy ha a terveket elfogadják, a pályakezdők nehezebben kapnak majd munkát, és elbocsátani is könnyebb lesz őket. Más városokban is hasonló összecsapások voltak.

A nyugodtabb környékeken a diákok csak kukákkal barikádozták el az iskolák bejáratát és megakadályozták az oktatást. „Ez a törvény teljesen abszurd és épp a szocialista politikusok csinálják, akiket 3 éve az emberek választottak meg. Pedig ez egy jobboldali törvény, ami a munkaadók szakszervezetének kedvez. Nevetséges” – mondja egy tüntető diák.

A munkaügyi törvény módosítása miatt szakszervezetek is sztrájkba kezdtek. Az Eiffel-toronyhoz érkező turisták csalódottan vették tudomásul, hogy a város jelképének dolgozói is beszüntették a munkát. Sztrájkolnak a párizsi tömegközlekedési alkalmazottak, fuvarozók, dokkmunkások és légiirányítók is. „Elég mérgesek vagyunk, mert messziről jöttünk, Londonban voltunk, aztán idejöttünk, de zárva van, pedig nagyon fel akartunk oda menni” – mondta egy turista.

A tiltakozás oka, hogy az új törvény megkönnyítené a munkavállalók elbocsátását. A cégeknek elég lenne pénzügyi okokra hivatkozni, és akár csoportos leépítésbe is kezdhetnek. A kormány a korábbi tüntetések hatására a végkielégítések korlátozásáról már lemondott, de az elbocsátások egyszerűsítéséről nem. Azt mondják, ez a gazdaságélénkítéshez kell, mert a munkavállalók felvételét is egyszerűsítenék. Így összességében csökkenne a 10 és fél százalékos munkanélküliség.

A parlament hétfőn kezdi tárgyalni a módosítást, de egyes hírek szerint a baloldali kormánypárton belül is sok a kritikus. A felmérések szerint a lakosság 58 százaléka ellenzi a törvénymódosítást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!