2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Nemzetközi bonyodalmak a szaúdi újságíró ügyében

Az ENSZ égisze alatt folytatandó vizsgálatot javasolt csütörtökön New Yorkban több jogvédő szervezet, hogy tisztázni lehessen Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró titokzatos eltűnésének és esetleges halálának körülményeit.

  • Nemzetközi bonyodalmak a szaúdi újságíró ügyében

A világszervezet székhelyén tartott közös sajtóértekezleten az Amnesty International (AI), a Human Rights Watch (HRW), a Riporterek Határok Nélkül (RSF), valamint a Bizottság az Újságírók Védelmére képviselői szükségesnek tartották az eset kivizsgálásának nemzetközi szintre emelését. Törökországnak felhívást kellene intéznie az ENSZ-hez, hogy indítson hitelt érdemlő és átlátható vizsgálatot – mondta Robert Mahoney, a Bizottság az Újságírók Védelmére egyik vezető tisztségviselője.

A négy szervezet szerint a világszervezet bevonása a legjobb biztosíték lenne arra, hogy meghiúsítsák a Szaúd-Arábiát "felmenteni akaró" kísérleteket vagy azokat a próbálkozásokat, hogy a történteket a szőnyeg alá söpörjék csupán a Rijádhoz fűződő, jövedelmező üzleti kapcsolatok fenntartása érdekében.

Csupán az ENSZ-nek van megfelelő hitele és függetlensége ahhoz, hogy felfedje, kik a felelősök az újságíró rejtélyes eltűnéséért – állapította meg Louis Charbonneau, a HRW igazgatója. Christophe Deloir, az RSF képviseletében az "utóbbi évek legsokkolóbb és legszélsőségesebb esetének" nevezte a történteket.

Ha a szaúdi kormánynak nincs köze a Dzsamál Hasogdzsival történtekhez, akkor neki van a legtöbb nyernivalója az ENSZ pártatlan vizsgálatából – mondta Sherine Tadros az Amnesty Internationak részéről.

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: Antonuio Guterres ENSZ-főtitkár akkor karolhatja fel a nemzetközi vizsgálat ügyét, ha abban minden érdekelt fél egyetért. Az AFP egy nevének elhallgatását kérő török diplomatát idézett, aki szerint nincs szükség jelen pillanatban az ENSZ bevonására, mivel szerinte a világszervezet nem rendelkezik megfelelő eszközökkel, ellentétben a török rendőrséggel és igazságszolgáltatással, amely már nagyban nyomoz az ügyben.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement a főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt egyelőre nem ismerte be.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!