2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

20 centit süllyedt a település a földrengés miatt

2016. augusztus 27., szombat 08:02, frissítve: szombat 13:48

Már 281 halálos áldozata van a szerdai olaszországi földrengésnek. Sokakat azonban még mindig keresnek a romok között a mentőalakulatok. Olaszországban ma nemzeti gyásznapot tartanak, az egyik településen az olasz elnök és a miniszterelnök jelenlétében temetik el az áldozatokat. A szerdai, 6,2-es erősségű földrengést több mint ezer utórengés követte, több falu teljesen megsemmisült.

Koporsók sorakoznak Ascoli Piceno város sportcsarnokában. A szerdai földrengés áldozatait állami temetésen helyezik örök nyugalomra. A szertartáson részt vesz Sergio Mattarella államfő és Matteo Renzi miniszterelnök is. Ascoli Picenóban a temető legalább épen maradt, nem úgy, mint a leginkább sújtott laziói falvakban. Az Amatrice fölött fekvő Sant’Angelo városkájának több száz éves temetője annyira megrongálódott, hogy a sírboltokból kiestek a koporsók, a sírkövek nagy része pedig teljesen összetört.

Közben még mindig folyik a mentés és a romeltakarítás a katasztrófa sújtotta településeken. Accumoliban tűzoltók kísérik az omlásveszély miatt lezárt területre a helyieket, hogy összeszedhessék személyes holmijaikat, és felmérjék a károkat.

Migránsok is segítettek
Egy csapat migráns is segít a túlélők keresésében az elmúlt évek legpusztítóbb földrengése után. >>>

A szerdai, 6,2-es erősségű földrengés után már több mint 1050 utórengést észleltek, ezek miatt pedig azok az épületek is tovább károsodtak, amelyek a szerdai rengésben  nem omlottak össze. Az első rengés erősségét jól mutatja, hogy Accumoli 20 centiméterrel megsüllyedt. A mentésben külföldi csapatok is segítenek. Amatricében például kínai speciális mentőegységek dolgoznak a helyiek mellett.

A romok alól folyamatosan emelik ki a halottakat, és tovább kutatnak az esetleges túlélők után. Több mint 72 óra után azonban egyre kisebb az esély arra, hogy élve találjanak valakit. Amatrice néhány részén már leállították a keresést.

A túlélőket egyelőre sátortáborokban helyezték el, segélyszervezetek, egyházi csoportok és önkéntesek segítik őket.

„Segítünk mindenkinek, akinek szüksége van rá. A munkánk főként abból áll, hogy ott vagyunk az emberek mellett. Nekik most mindenre szükségük van. Segítségre, támogatásra, reményre, beszélgetésre, hogy tudjanak számítani valakire. A legfontosabb, hogy mellettük legyünk, így nagyon sokat tudunk segíteni” – mondta egy szerzetes, aki Nápolyból érkezett, hogy segítsen a lelkisegítség-nyújtásban.

A romba dőlt településeken még százakat keresnek. Az áldozatok közt több külföldi is van, román, spanyol, kanadai, albán és brit állampolgárok. Több mint 388 sérültet ápolnak a közeli kórházakban, és több mint kétezren vesztették el otthonukat. Az olasz kormány a gyorssegélyek mellett a helyiek adófizetési kötelezettségének eltörlésével kíván segíteni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!