2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Nem volt ilyen 1054 óta

2016. február 12., péntek 15:14, frissítve: péntek 15:45

Az 1054-es egyházszakadás után ma először találkozik egymással a katolikus egyházfő és az orosz ortodox egyház vezetője. Kirill pátriárka és Ferenc pápa várhatóan 2 órás megbeszélést tart Kubában, majd közös nyilatkozatot adnak ki.

Egyháztörténeti szempontból történelmi találkozónak a helyszíne a havannai repülőtér tranzitvárója. Most először tárgyal egymással a romai katolikus egyházfő és az orosz ortodox egyház vezetője. Kirill pátriárka szóvivője szerint azért választottak semleges területet, hogy senki ne használhassa fel politikai célokra a találkozót. Az ortodox egyházi vezetőt csütörtökön a kubai főváros repülőterén fogadta Raúl Castro, kommunista elnök.

Ferenc pápa és Kirill találkozóját egy évig, a nyilvánosság teljes kizárásával készítették elő, csak a múlt héten jelentették be. „Legfőképpen titokban kellett tartanunk. Olyan fontosnak tartottuk, hogy nem mondhattunk semmit a nyilvánosságnak, mert ez egy történelmi esemény. Ez az első alkalom, hogy az orosz ortodox egyház pátriárkája és a katolikus egyház pápája találkozik. Ezt titokban kellett előkészíteni” – mondta Kurt Koch, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke, svájci bíboros.

A 2-3 órásra tervezett tanácskozás után a két egyházi vezető nyilatkozatot ad ki, ennek szövegében, a moszkvai metropolita szerint már megegyeztek. „Az biztos, hogy a találkozó a remény új horizontját hozza el, nemcsak a római katolikus és az ortodox egyház kapcsolatában, hanem kulturális szempontból, a párbeszéd és a megbékélés tekintetében is. Remélem, sok ország felelős vezetője megérti majd, hogy jó szándékkal évszázados ellenségeskedést is meg lehet szüntetni” – fogalmazott Jose Felix Perez, a kubai püspöki konferencia titkára, bíboros.

A nyugati és a keleti kereszténység 1054-es nagy egyházszakadása, a skizma több évszázados politikai és teológiai viták miatt történt. Az utolsó lökés az volt, hogy Róma püspöke, Szent Péter utódaként szerzett elsőbbségét nem ismerte el a másik négy, a konstantinápolyi, az antiochiai, az alexandriai és a jeruzsálemi patriarchátus. A Vatikán a Szovjetunió összeomlása óta szorgalmazta a találkozót az orosz ortodox egyházzal, de Moszkva eddig ellenezte. Az áttörést a 3 éve megválasztott Ferenc pápa érte el, aki az egyházszakadás óta először vett részt a konstantinápolyi pátriárka beiktatásán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!