2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Nem tudják megfékezni a lángokat

2017. június 27., kedd 13:11

Az Egyesült Államok nyugati államaiban több ezer embert kellett kimenekíteni az erdőtüzek miatt. A tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni a lángokat. Spanyolország déli részén már több helyen is sikerült ellenőrzés alá vonni a tüzet.

Repülővel és helikopterrel oltják az erdőtüzet Utah államban. 1200 egyenruhás próbálja megfékezni a lángokat. Egy hete pusztít a tűz, már 42 ezer hektárnyi terület égett le. Tucatnyi ház vált a tűz martalékává, több településről kellett kiköltöztetni az embereket.

„Kialakítjuk a stratégiát, megtervezzük, hogyan szavatolhatnánk az emberek és a tűzoltók biztonságát. Biztosnak kell lenünk, hogy megfelelő irányba haladunk” – mondta Sean Johnson, tűzoltóparancsnok.

Az amerikai hatóságok még vizsgálják, mi okozta a tüzet, amely a szárazság miatt gyorsan továbbterjedt.

A szomszédos Arizonában is lakóházakat fenyeget az erdőtűz. Hétfőn több mint 70 otthonból kellett evakuálni az embereket. Az oltási munkálatokat az erős szél és a hőség nehezíti. A meteorológusok szerint a következő 7-10 napban nem várható eső.

Kaliforniában egy baleset után gyulladt ki a növényzet, és 120 hektár vált a lángok martalékává.

A dél-spanyolországi Donana Nemzeti Parkban élő, veszélyeztetett állatokat – mint például az ibériai hiúzokat – is az erődtűz miatt kellett kimenekíteni a szaporításukra létrehozott központból. Ezalatt az egyik nőstény, szakemberek szerint a stressz miatt elpusztult. Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területét megkímélte a tűz, nem okozott kárt. A környék szállásairól, kempingekből 2000 embert kellett kitelepíteni, több százan átmeneti szálláson várják, hogy visszatérhessenek otthonaikba. Becslések szerint több mint 14 ezer hektár válhatott a lángok martalékává. A spanyol hatóságok úgy vélik, emberi mulasztás, vagy gyújtogatás okozhatta a pusztítást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!