2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Külföld

Nem toloncolják haza a családjától megszökött szaúdi lányt

Nem toloncolják haza, hanem néhány napon belül elbírálják menedékkérelmét annak a fiatal szaúdi nőnek, aki családja elől menekült el szombaton Thaiföldre, és megtagadta az iszlám hitet. Szaúd-Arábiában a hitehagyás bűntett, amelyért halálbüntetést szabnak ki.

  • Nem toloncolják haza a családjától megszökött szaúdi lányt

„Rahafnak hívnak, a gépem már elment, én pedig itt ülök a hotelszobámban. Kérem, hogy bármilyen állam, amely kész megvédeni engem, adjon nekem menedékjogot.” Ez a bizarr üzenet jelent meg hétfőn a Twitteren, amely azonnal figyelmet kapott, a nyilvánosság ereje miatt pedig eltussolhatatlanná vált. Ez lehetett a célja a szaúdi lánynak, aki a menekülésnek ezt a szokatlan útját választotta.

Mint kiderült, a 18 éves lány szombaton érkezett Bangkokba, családja tudta nélkül egy kuvaiti családi vakációról lépett meg, de mivel nem rendelkezett hotelfoglalással és a visszaútra szóló repülőjeggyel, a thai hatóságok érkezésekor elvették az útlevelét, és másnap vissza akarták küldeni Kuvaitba. A fiatal nő ekkor elbarikádozta magát a bangkoki repülőtér egyik szállodájában, és kétségbeesett üzeneteket küldött a közösségi oldalakon.

„Rahaf vagyok. Még mindig innen,a hotelszobámból beszélek. Nincs más választásom, haza akarnak toloncolni. Kérlek titeket, segítsetek.”

A szaúdi disszidens Ausztráliába akart továbbrepülni, hogy ott menedékkérelmet nyújtson be. Mint mondta: családjában folyamatos bántalmazásnak volt kitéve, és még a nőknek biztosított szűk jogoktól is megfosztották. A menedékkérelmét azzal támasztotta alá, hogy mivel megtagadta az iszlám hitet és elmenekült otthonról, hazájában, Szaúd-Arábiában ezért halálbüntetés várná.

„Tárgyaltunk a thai hatóságokkal, és az a garanciát kaptuk, hogy a menedékkérelem elbírálásáig semmilyen kitoloncolási döntés nem születik az ő személyes szabadságának védelme érdekében” – mondta Giuseppe De Vincentiis, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselője.

A thaiföldi hatóságok a szaúdi lányt egy biztonságos helyre szállították, ügyében 5 napon belül ígértek döntést. Ha jogosnak ítélik majd a kérését, akkor Rahaf egy biztonságos, harmadik országba utazhat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!