2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Nem robbanhat ki háború

2017. augusztus 17., csütörtök 11:22, frissítve: csütörtök 12:27

Nem lesz háború a Koreai-félszigeten – jelentette ki a dél-koreai elnök. Mun Dzsein szerint Washington ígéretet tett arra, hogy Szöul hozzájárulása nélkül nem indít katonai akciót Észak-Korea ellen. Steve Bannon, az amerikai elnök stratégiai főtanácsadója szintén úgy nyilatkozott, hogy az észak-koreai fenyegetésre nem létezhet katonai válasz. Az amerikai hadsereg főparancsnoka szerint ugyanakkor nem szabad hagyni, hogy Phenjan képessé váljon nukleáris támadást intézni az Egyesült Államok ellen.

Amerikai bombázók egy guami légibázison: egyelőre nem kell bevetni a harci gépeket az Egyesült Államokhoz tartozó Csendes-óceáni szigetnél – legalábbis erre utalnak a politikai vezetők legutóbbi nyilatkozatai.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor a napokban azt mondta: mielőtt döntene a Guam ellen indítandó rakétatámadásról, még egy ideig figyeli, mit csinál az Egyesült Államok. Donald Trump amerikai elnök szerint Kim Dzsongun ezzel nagyon bölcs döntést hozott. A másik döntés, a Guam elleni rakétatámadás katasztrofális és elfogadhatatlan lett volna – fűzte hozzá Trump.

Guamon, ahová az elmúlt hetekben tömegével érkeztek az újságírók, az emberek nem félnek attól, hogy háború tör ki. Szerintük csupán politikai színjátékról van szó.

„Szerintem mindenki nagyon biztonságban érzi magát. Van egy rakétavédelmi rendszerünk, tudjuk, hogy Észak-Korea rakétákat tesztel a Japán-tengeren, és arról beszél, hogy a mi térségünk felé is rakétákat lő majd ki. De még azt sem tudjuk, hogy képes-e erre. Azt hiszem, a média kicsit sokat foglalkozik velünk. Ugyanakkor megértem, hogy a politikai retorika ilyen történeteket kreál” – mondta a guami turisztikai hivatal vezetője, Jon Nathan Denight.

Dél-Korea szerint szintén csökkent a fegyveres konfliktus veszélye: Amerika nem fog háborút indítani Szöul hozzájárulása nélkül.

„Az Egyesült Államok és Trump elnök ígéretet tett arra, hogy mielőtt bármilyen katonai akcióba kezd Észak-Korea ellen, tárgyalni fog, és a hozzájárulásunkat kéri ehhez” – mondta el Mun Dzsein dél-koreai elnök.

A dél-koreai elnök azt a lehetőséget nem zárta ki, hogy az Egyesült Államok a félszigeten kívül hajt végre katonai akciót. Washington azonban még erről is előzetesen konzultál majd Szöullal – emelte ki az államfő.

A dél-koreai államfő biztos abban, hogy a Koreai-félszigeten soha többé nem lesz háború.

„A koreai háború okozta rombolás után az egész dél-koreai nemzet egyesült és talpra állt. Nem fogunk még egyszer mindent elveszíteni. Biztosan meg fogom előzni a háborút” – tette hozzá Mun Dzsein.

A békés megoldás érdekében a koreai elnök újraindítaná a párbeszédet az északi szomszéddal, és egy különmegbízottat küldene a kommunista diktatúrába. Erre akkor kerül majd sor, ha Észak-Korea felhagy rakéta- és nukleáris tesztjeivel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!