2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Egy banda követte el a spanyolországi támadásokat

2017. augusztus 19., szombat 15:44, frissítve: szombat 20:21

Nem növelte a terrorkészültségi szintet a spanyol kormány, továbbra is a 2015 óta bevezetett 4-es fokozat marad érvényben. Közben a hatóságok még mindig keresik azt a 22 éves marokkói származású férfit, aki feltételezésük szerint a fehér furgonnal hajtott a tömegbe Barcelonában. 13 embert gázolt halálra. A spanyolországi kettős merényletben összesen 14-en haltak meg, a sérültek száma meghaladja a százat.

Miután újabb gyanúsítottat tartóztattak le, otthonát is átkutatták a rendőrök. A Ripoll településen őrizetbe vett férfit dühös tömeg várta, többen azt skandálták: „gyilkos” és, hogy „ne takard el az arcodat, disznó”. Vele együtt már négy embert vettek őrizetbe. A csütörtöki barcelonai és péntek hajnali cambrilsi terrortámadás megszervezésében és végrehajtásában egy 12 fős banda vett részt. Mindannyian 17 és 24 év közötti marokkói férfiak.

„Megerősítem, hogy elfogatóparancs van érvényben az ellen a személy ellen, akit megnevezett a média, és akit ismernek már, de a rendőrség még mindig keresi őt” – jelentette be Albert Oliva, a rendőrség szóvivője.

A katalán rendőrségnek nincs információja egyelőre további tervezett támadásokról. „Ha a kérdés az, hogy jelenleg van-e információnk további támadásokról, akkor a válasz az, hogy nincs. De ennek ellenére, ha a jelenlegi nyomozás lezárul, akkor csakúgy, mint az elmúlt két és fél évben, a katalán rendőrség tovább folytatja a munkát, a tervezést és a kutatást, mert sajnos az olyan támadások, mint a barcelonai, itt nem állnak meg” – vélekedett a szóvivő.

A spanyol kormány úgy döntött, hogy megtartja a terrorkészültséget a jelenlegi négyes szinten vagyis egy fokkal a maximális alatt.

„A szakértők egyöntetűen azt javasolták és mi ebben egyetértettünk, hogy a magas készültségi szintet tartsuk fenn a terrortámadások miatt, vagyis a négyes szinten az ötös helyett, ugyanakkor kiegészítő intézkedésekkel bővítjük a négyes szintű készültséget” – ismertette Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter.

Fülöp király és Letícia királyné a barcelonai kórházakban látogatták meg a támadás sérültjeit. Mielőbbi gyógyulást kívántak annak a hétéves ausztrál kisfiúnak is, akit két napig kerestek. A gyerek édesanyja is megsebesült, de őt egy másik kórházba szállították, apja pedig Ausztráliában azonnal repülőre ült, hogy személyesen kutassa fel az elveszett gyermeket.

„Ez az aljas és gyáva támadás, ez a merénylet, ami sok embert megöld és megsebesített, mindannyiunkat megrendített, de nem győzhet le minket vagy az értékeinket, az együttélésünket, a demokráciánkat és az emberi jogok elismerését” – mondta Fülöp király.

A Las Ramblason, a támadás helyszínén százak emlékeztek az áldozatokra. A rögtönzött emlékhely körül  gyertyákkal, mécsesekkel és virágokkal emlékeztek. Az elmúlt egy évben a szélsőséges iszlamisták gépjárműveket használtak fegyverként, amivel több mint 130 ember életét oltották ki Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniába, Svédországban és Spanyolországban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!