2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Tagad a korrupcióval vádolt brazil elnök

2017. május 21., vasárnap 14:51, frissítve: vasárnap 15:10

Tévébeszédben jelentette be a korrupcióval vádolt brazil elnök, hogy nem mond le, egyúttal hamisítványnak nevezte a bűnösségét bizonyító hangfelvételeket. A gyanú szerint az elnök és két kollégája dollármilliókat kapott egy húsipari vállalattól kedvezőbb állami szabályozásért cserébe. Az előkerült hangfelvétel azt bizonyítaná, hogy az államfő a tanúk megvesztegetésében is részt vett.

Brazíliában különleges korrupciós turistaútvonalat alakítottak ki a jelenlegi és az előző két államfő korrupciós botrányai helyszíneinek a bemutatására.

Bibiana Antoniacomi elmondta, ügyfeleiket nagyon érdekli elsősorban az autómosóügyként elhíresült eset. Ez tényleg egy autómosó volt, ahol a kenőpénz gazdát cserélt. „De emellett elmegyünk olyan bíróságokra, ahol korrupt bírók embereket mentettek fel, meg oda is, ahol elítélték őket. A brazilokat érdekli, hogy is mennek ezek a csalások” – mondta a korrupciós túra szervezője. 

Témája bőven van. Nemcsak az autómosóügyben érintett Lula elnök, hanem az utódja, Dilma Rousseff is korrupció miatt kényszerült lemondani. Lula 1,2 millió dollárt kapott egy építőipari cégtől, utódja nagyjából ugyanennyit a nemzeti olajvállalattól. Egy hónapja az aktuális államfő ellen is eljárás indult, őt egy hangfelvétel alapján egy húsipari vállalat fizette le.

Adriano Stadler szerint a braziloknak elegük van a korrupcióból, és mindenki üdvözli, hogy a korrupció ellen országos kampány indult. „Ideje volt, a választók is tisztulást akarnak. A bűnösségét természetesen mindhárom államfő tagadja, de rendszeresen vannak ellenük tüntetések.” 

Az aktuális államfő azzal védekezik: valaki szándékosan meghamisította azt a hangfelvételt, amelyen az hallható, hogy az elnök részt vesz tanúk megvesztegetésében. Michel Temer azt állítja, hogy legalább ötven változatát hallotta már a hangfelvételnek, „egyszerű vádaskodás az egész, megpróbál lejáratni olyan embereket, akiknek morális tartásuk van. Brazíliát ennyivel nem fogják tudni kisiklatni. Maradok elnök” – közölte az államfő.

Az IMF mindenesetre külön brazil felügyeletet hozott létre, mert az ország gazdasága nagyrészt az olimpiai pénzköltés következtében a 30-as évek óta nem volt olyan rossz állapotban, mint most. A gazdaság legjobb esetben is csak stagnálni fog az idén a tavalyi 3,5 százalékos zsugorodás után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!