2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Nem lesz monitoringeljárás Magyarország ellen

Nem indul monitoringeljárás Magyarország ellen – erről döntött az Európa Tanács parlamenti közgyűlése. Gulyás Gergely az ország győzelmének minősítette a döntést.

Az ország sikerének tartja a Fidesz frakcióvezetője, hogy nem indul monitoringeljárás Magyarország ellen. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése kétharmados többséggel fogadta el az elutasító módosító javaslatot. A szocialista Szabó Vilmos a vitában bírálta a kormányt, a döntés után pedig azt emelte ki, hogy a strasbourgi testület továbbra is figyelemmel kíséri a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok magyarországi helyzetét.

Az eredeti előterjesztés aggályosnak minősítette a jogállamiság magyarországi helyzetét, ezért az Európa Tanács – eddig példátlan módon – hivatalos megfigyelési eljárás megindítását kezdeményezte egy tagországa ellen.

„Ugyanúgy, ahogy mi is önuralmat és konszenzust várunk el a nemzeti kormányok döntéseiben, nekünk is önuralmat kell gyakorolnunk abban, hogy egy jó uniós tagot, egy többségi demokráciát monitoringeljárás alá vonjunk-e – közölte Robert Neill, az Európai Demokraták képviselője. – Aránytalan, nem bölcs és káros felhasználása lenne a testület hatalmának” – vélekedett a politikus.

Az MSZP-s Szabó Vilmos a több mint kétórás vitában az eljárás elindítását támogatta, a többi között az alaptörvény negyedik módosítását kritizálta.

A korábban az eljárás mellett érvelő brit liberális Mike Hancock már arról beszélt, a magyarországi helyzet nem indokolja ennek a súlyos lépésnek a megtételét.

„Ha valamit tanultunk ebből a mai délutánból, az az, hogy az Európa Tanácsnak sürgősen felül kellene vizsgálnia és meg kell vitatnia, hogy miként és hogyan alkalmazható a monitoring a különböző országokra – fogalmazott Mike Hancock. – Azt javaslom a közgyűlésnek, hogy a módosító javaslatot, amin a nevem szerepel, fogadja el. Meghallgattam mindenkit, aki itt ma beszélt, de nem hallottam egy mondatot sem arról, hogy mit nyerne a magyar nép azzal, ha az országot monitoringeljárás alá helyeznénk” – tette hozzá az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének képviselője.

Végül 135 szavazattal, 88 ellenében, 6 tartózkodás mellett fogadták el azt a módosítást, ami elveti a monitoringeljárást, ehelyett a további magyarországi fejlemények szoros figyelemmel kísérését fogalmazza meg a dokumentum.

„Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése majdnem kétharmados többséggel utasította el a Magyarországgal szembeni monitoringeljárást – fogalmazott a Hír TV-nek Gulyás Gergely. – Az elfogadott módosítók is komolyan változtattak a jelentésen, mert nem csupán monitoringeljárás nem indul Magyarország ellen, hanem a közgyűlés nagy szavazattöbbséggel üdvözölte azt, hogy Magyarország olyan új alkotmányt fogadott el, amelyet egy szabadon választott országgyűlés képviselői hagytak jóvá először az ország történelmében” – tette hozzá a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Gulyás Gergely az ország győzelmének minősítette a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!