2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Nem lesz mini Schengen

2015. december 4., péntek 19:10, frissítve: szombat 09:51

Nem lesz mini Schengen, és Görögországot sem zárják ki az útlevélmentes övezetből – ez derült ki az uniós belügyminiszterek brüsszeli tanácskozása után. Az egyeztetésen megállapodtak egy, a légi utasok adatait rögzítő uniós rendszer létrehozásáról.

Görögország schengeni tagságának felfüggesztéséről és egy EU-n belüli határőrizet részleges visszaállításáról szóltak a hírek a belügyminiszterek brüsszeli találkozója előtt. Orbán Viktor is feszült helyzetről beszélt péntek délelőtt.

„Van némi puskapor a levegőben. Vannak országok, amelyek azt a tanulságot vonták le a menekültválságból és az újabb kori népvándorlásból, hogy a szabad mozgás területét az Európai Unión belül szűkíteni kell. Úgy akarnak védekezni – szerintem a saját rossz migránspolitikájukkal szemben –, hogy visszaállítják a határőrizetet olyan országok között, amelyek egyébként nem Európa külső határait jelentik” – fogalmazott Orbán Viktor.

A tanácskozáson azonban már egyetértés volt az európai vezetők között, és mini Schengen ötlete végül szóba sem került. Görögország végül vállalta a határellenőrzés és a migránsok regisztrációjának szigorítását, amit elsősorban a németek és a franciák szorgalmaztak. „Az uniós határőrizeti ügynökséget meg kell erősíteni, ez egy német és francia kezdeményezés. A bizottság decemberben javaslatot nyújt be azzal a céllal, hogy ha egy ország nem tudja megvédeni a határait, a Frontex vegye át ezt a szerepet” – közölte Thomas De Maizier német belügyminiszter.

A terroristákra vadászó hatóságok ezentúl hozzáférhetnek az unióba tartó összes repülőjárat utasainak személyes adataihoz, erről is megállapodtak az uniós kormányok képviselői. Az adatokat fél évig tárolják majd. A francia belügyminiszter szerint ez segít majd a párizsihoz hasonló merényletek megelőzésében. „Franciaország már hónapok óta várja, hogy rendelkezésünkre álljon ez a terrorizmus elleni küzdelemben nélkülözhetetlen eszköz” – közölte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A nyilvántartási rendszert még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!