2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Nem lesz itt összeomlás – nyugtatnak a nagyok

2016. augusztus 23., kedd 08:27, frissítve: kedd 09:25

Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése nem fog az európai közösség összeomlásához vezetni, szögezte le hétfőn Matteo Renzi olasz miniszterelnök, miután Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel folytatott megbeszélést. Merkel és Hollande arról beszélt, hogy többet kell tenni az óriási kihívások előtt álló EU belső és külső biztonságáért.

Angela Merkel, Francois Hollande és Matteo Renzi az európai egység egyik szellemi atyjáról emlékezett meg az EU jövőjéről tartott csúcstalálkozó előtt, a Nápoly melletti Ventotene szigetén. Altiero Spinelli a második világháború idején itt alkotta meg az európai föderalizmusra szólító kiáltványát.

Az Európai Unió egysége most került a legnagyobb veszélybe, Nagy-Britannia bizonytalan időpontú kilépésével, valamint a gazdasági és biztonsági kihívásokra adott sorozatos hibás válaszokkal. A találkozó után a német, francia és olasz vezető egyaránt igyekezett megnyugtatni a kedélyeket.

„Sokan gondolták úgy, hogy a brexit után Európának vége lett. Erről nincs szó. Tiszteljük a brit választók döntését, de új fejezetet akarunk nyitni. Ezért az általunk megvitatott legfőbb témák a belső és külső biztonság, a közös védelem, a hírszerzések közti együttműködés, az integráltabb védelmi politika és az egész Európára kiterjesztett biztonsági terv” – fogalmazott az olasz miniszterelnök.

A hétfői egyeztetéssel a vezetők a szeptemberi, pozsonyi EU-csúcsot készítették elő: ott az összes tagországi vezetővel megvitatják a mostani találkozó fő témáit.

„A másik fontos téma a foglalkoztatás kérdése, a gazdasági jólét és növekedés kérdése, hogy munkát adjunk az embereknek. Amikor a versenyképességről van szó, Európát nem mondhatjuk világelsőnek. A digitális szektorban az Európán kívüli országok nagyon versenyképesek, nekünk pedig arra kell törekednünk, hogy az elsők közé kerüljünk ebben a szektorban. Erről is beszéltünk, ahogy Európa külső és belső biztonságáról is. Ezekkel a témákkal foglalkozunk majd a pozsonyi csúcstalálkozón is” – emelte ki beszédében Angela Merkel német kancellár.

A francia elnök azt hangsúlyozta, hogy Európának nem szabad bezárkóznia, de saját biztonsága érdekében jobban kell őriznie a határait. „Európának védelmi keretrendszert kell felmutatnia. A biztonsághoz ellenőrzött határokra van szükségünk, ezért dolgozunk a parti őrségek és határőrségek megerősítésén. Nagyobb összehangoltság kell a terror elleni harcban, bár már tettünk lépéseket, különös tekintettel a belső, schengeni határok védelmére” – jelentette ki Hollande.

A záró sajtótájékoztató helyszíne is jelképes volt: a Garibaldi repülőgép-anyahajóról irányítják a Sophia-missziót, amelynek fő célja a földközi-tengeri embercsempészet felszámolása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!