2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Nem lesz „a la carte” szolidaritás

2016. október 21., péntek 10:30, frissítve: szombat 15:38

Nem lesz „a la carte” szolidaritás menekültügyben – ebben állapodtak meg az uniós vezetők az Európai Tanács elnöke szerint. A brüsszeli csúcsértekezleten az is kiderült, hogy az Európai Unió egyelőre nem kívánja tovább feszíteni a húrt Oroszországgal szemben a szíriai bombázások miatt.

Nem lehet majd tetszőlegesen válogatni szolidaritás és szolidaritás között a menekültkérdésben – ebben állapodtak meg az uniós vezetők Brüsszelben a migrációval kapcsolatban. Az Európai Tanács elnöke az uniós vezetők éjszakába nyúló tanácskozása után arról nem számolt be, hogy ez pontosan mit takar, annyit mondott: a további részletekről később tárgyalnak. „A vezetők megvitatták a migránsválsággal kapcsolatos szolidaritás kérdését is. A konkrét javaslatokat decemberben vitatjuk meg, de fontos volt, hogy a mai nap során egyetértettünk abban, hogy nem lesz »a la carte« szolidaritás” – tájékoztatott Donald Tusk.

Az uniós vezetők arról is döntöttek, hogy fokozzák az erőfeszítéseket a migráció megfékezésére, főleg ami az afrikai országokat illeti. Az Európai Unió kész pénzügyi támogatást nyújtani az afrikai államoknak, amiért cserébe a határok szigorúbb ellenőrzését várja el.

A brüsszeli csúcsértekezleten az is kiderült, hogy az uniós vezetők egyelőre nem kívánnak tovább konfrontálódni Oroszországgal, ehelyett inkább a harcok befejezésére szólítottak fel. A francia elnök nyilatkozata szerint azonban az EU más lépésre is kész, ha Moszkva folytatja a szíriai bombázásokat. „Ha Oroszország folytatja a légi csapásokat, arra választ ad az Európai Unió is, de még nem tartunk itt, ezért éjszaka nem született döntés a szankciókról. A tűzszünet kiterjesztéséről volt szó, de minden lehetőséget meg kell fontolni, ha a légi csapások folytatódnak, és nem a tűzszünet” – mondta Francois Hollande.

Az Európai Bizottság elnöke a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezményről beszélt, amelynek aláírását akadályozza a vallon parlament elutasító magatartása. „Hogyha nem leszünk képesek megállapodni a kereskedelmi egyezmény megkötéséről Kanadával, akkor nem látom, hogyan tudunk kereskedelmi egyezményeket kötni a világ többi részével. Azt remélem, hogy a délelőtt folyamán sikerül minden érintettet meggyőzni, hogy járuljon hozzá az egyezményhez” – jelentette ki Jean-Claude Juncker.

Vallónia parlamentje ma várhatóan rendkívüli ülést tart, amelyen dönt arról, hogy támogatja vagy elutasítja az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény aláírását, miután megkapta az uniótól az ezzel kapcsolatos újabb javaslatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!