2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Nem keresik tovább a malajziai utasszállítót

,

2017. január 17., kedd 09:51, frissítve: kedd 10:30

Ezt az ausztrál, maláj és kínai hatóságok jelentették be. Eddig 120 ezer négyzetkilométernyi területet fésültek át, de a feketedobozt sem találták meg.

A maláj légitársaság Boeing 777-ese 2014 márciusában tűnt el Dél-Ázsia partjainál. „Megerősítjük, hogy az MH370-es járattal megszakadt a kapcsolat hajnali 2 óra 40 perckor, és a gép eltűnt a civil irányítás radarjáról. Kevesebb mint egy órával korábban indult a gép Pekingbe Kuala Lumpurból, de eddig semmi nyomát nem találtuk, hogy milyen irányba mehetett tovább a gép” – közölte Ahmad Jauhari Yahya, a cég igazgatója az eltűnés után.

Az utasok többsége kínai volt, Pekingben tüntetést is tartottak a maláj légitársaság központja előtt és a reptéren, mert a hozzátartozók lassúnak tartották az információáramlást. Azt hamar kizárták, hogy a pilóták szándékosan zuhantak volna le. Végül többek között katonai radarokról gyűjtött információk alapján tudták rekonstruálni, hogy a gép a tengerbe csapódott, csakhogy roncsokat sehol se találtak.

A kutatást a maláj hatóságok mellett kínai és ausztrál csapatok végezték, de még az amerikai haditengerészettől is kaptak segítséget: ők tengeralattjárókkal segítették a kutatást. Két év alatt egy 120 ezer négyzetkilométeres területet fésültek át – összehasonlításként: Magyarország területe 93 ezer négyzetkilométer. Néhány roncsot 2015-ben találtak a Reunion szigeten, aztán később Mozambik partján is. Ezeket valószínűleg az áramlatok sodorták ide.

A maláj légitársaságnak rossz éve volt 2014-ben: az ő utasszállítójuk volt az is, amelyet a kelet-ukrajnai Moszkva-barát lázadók lőttek le orosz rakétával. A cég részvényeinek az értéke felére esett, és hatezer dolgozót kellett elbocsátaniuk, hogy a csődöt elkerüljék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!