2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Nem jött be Orbán számítása

2016. december 3., szombat 11:12, frissítve: vasárnap 20:10

Nem fog csökkenni az internet ára Magyarországon. Az Európai Bizottság ugyanis nyilvánosságra hozta a digitális területeket érintő adóváltoztatási terveit, és eszerint csak az e-kiadványok adóterhe csökkenhet, a szolgáltatásoké nem változik. A javaslatot még a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk.

Néhány hete a digitális társadalomért felelős uniós biztos segítségét kérte a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta Günther Oettingernek, hasson oda, hogy az Európai Bizottság hozzájáruljon a digitális szolgáltatások áfacsökkentéséhez Magyarországon. Hamar kiderült, hogy ez nem a bizottságon múlik, hanem a tagállamokon. A brüsszeli testület ugyanakkor javaslatokat fogalmazhat meg: erre sor is került, de nem úgy, ahogy Orbán Viktor szerette volna. Az Európai Bizottság tervezete szerint a jövőben csak a digitális kiadványok áfája csökkenhet.

„Azt javasoljuk, hogy változzon meg a jelenlegi szabályozás. Tegyük lehetővé azoknak a tagállamoknak, amelyek ezt szeretnék – és nagyon fontos pont, hogy nem kötelező így tenni –, hogy legyen lehetséges azonos adókulcsot alkalmazni a nyomtatott és az elektronikus formátumú kiadványok esetében” – mondta Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági, pénzügyi, adó- és vámügyi biztosa.

Ennek értelmében – amennyiben a tagállamok elfogadják a javaslatot – az e-könyveket, e-újságokat kedvezményes, akár 0 százalékos adó terhelheti. A magyar szabályozás a könyvek, napilapok áfáját 5 százalékban határozza meg. Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy az internetet továbbra is az EU-ban a legmagasabb, 27 százalékos áfa sújtja majd Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!