2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Nem hagyták landolni a miniszter gépét

,

2017. március 11., szombat 14:22, frissítve: szombat 17:51

Lefasisztázta a hollandokat a török államfő, mert nem adtak leszállási engedélyt külügyminiszterének, aki Rotterdamban akart kampányolni az elnöki rendszer mellett. Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az elnök rendszer bevezetéséről. Hollandián kívül Svájcban és Németországban is több török kormánytag nagygyűlését mondták le biztonsági okokra hivatkozva.

Megsértődött a török elnök, miután a holland kormány biztonsági okokra visszavonta a török külügyminiszter gépének leszállását Rotterdamban, ahol kampánygyűlést akart tartani. Recep Tayyip Erdogan egy Isztambulban tartott nagygyűlésről üzent. „Semmit sem tudnak a politikáról és a nemzetközi diplomáciáról. Nagyon idegesek és gyávák. Nácileszármazottak és fasiszták” – jelentette ki Erdogan.

A török külügyminiszter azt mondta, hogy Hollandia túszul ejtette honfitársait. Mevlüt Cavosoglu a leszállási engedély megtagadásával kapcsolatban Geert Wilders holland szélsőjobboldali vezetőt is megemlítette: „Az az ember Nagy-Britanniába akart menni, de a brit kormány elutasította a kérelmét. A holland hatóságok nagy ügyet csináltak belőle az utazás szabadságára hivatkozva. És most a Török Köztársaság külügyminisztere utazna, de a hollandok visszavonták a leszállási engedélyt” – mondta a tárcavezető.

A török külügyminiszternek valójában a rotterdami polgármester tiltotta meg, hogy nagygyűlést tartson a városban, a marokkói származású politikus nem rendelkezik holland felmenőkkel.

„Hogyha a török kormány bármelyik tagja találkozót tartana a török referendummal kapcsolatban, azt nem engedélyezzük nyilvános helyen. Én felelek a közrendért, és a török kormánynak tisztában kell lennie azzal, hogy ezeket a gyűléseket betiltjuk” – fogalmazott a városvezető, Ahmed Aboutaleb.

Korábban Svájc is akadályokat gördített az elé, hogy a török külügyminiszter ott kampányoljon. Ott egy szálloda tagadta meg, hogy helyet adjon egy találkozónak, amelyen Cavusoglunak kellene felszólalnia. Németországban szintén több nagygyűlést lemondtak, a szövetségi hatóságok ott is a helyi hatóságoknak engedték át a döntés jogát.

Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az elnöki rendszer bevezetéséről, amellyel megszüntetnék a miniszterelnöki tisztséget, és polgári felügyelet alá helyeznék a hadsereget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!