2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

„Nem fogom mondani, mikor támadunk, de támadni fogunk”

2017. augusztus 22., kedd 12:29, frissítve: kedd 14:42

Nem jelentett be konkrét csapatnövelést Afganisztánban Donald Trump. Az amerikai elnök az arlingtoni Fort Myer támaszponton tartott beszédében azt mondta: az új afganisztáni stratégia lényege, hogy nem időpontot jelöl meg, hanem a feltételek teljesülését tartja fontosnak a sikerhez. A tálibok szerint Afganisztán az Egyesült Államok katonáinak „újabb temetőjévé” válhat, ha nem vonja ki hamarosan csapatait az országból.

Az arlingtoni Fort Myer támaszponton mutatta be az Egyesült Államok új Afganisztán-stratégiáját Donald Trump. Az elnök szerint az Egyesült Államok nem nemzetépítésért, hanem a terroristák ellen harcol más országokban, az afganisztáni tálibok elleni küzdelemben a környező államoknak, így Pakisztánnak és Indiának is részt kell vennie. Úgy vélte, az Egyesült Államok többé nem hallgathat arról, hogy Pakisztán teret enged és menedéket biztosít a káosz, az erőszak és a terror erői számára.

„Pakisztán azokat a szervezeteket védte, amelyek mindennap a mi embereinket akarták meggyilkolni. Dollármilliárdokat fizettünk Pakisztánnak, miközben ők azokat a terroristákat bújtatták, akik ellen harcolunk. Ennek meg kell változnia és meg is fog változni azonnal. Semmilyen partnerség nem éli túl azoknak a terroristáknak és militánsoknak a bújtatását, akik az Egyesült Államok katonáit és parancsnokait helyezik célpontba. Itt az idő, hogy Pakisztán bizonyítsa elkötelezettségét a civilizáció, a rend és a béke irányába” – hangsúlyozta Trump.

Az elnök kifejtette: az új afganisztáni stratégia lényege, hogy nem határidőt tart szem előtt, hanem a feltételek teljesülését, és ezért nem fog az Afganisztánban állomásozó csapatok létszámáról vagy a további konkrét katonai hadműveletekről a nyilvánosság előtt beszélni.

„Az új stratégiánk lényege, hogy elmozdulunk a határidő alapú megközelítésről a feltételek teljesülése felé. Sokszor elmondtam, mennyire kontraproduktív az Egyesült Államok számára, hogy előre bejelentjük, mikor kezdjük, mikor fejezzük be és más katonai lehetőségeket. Nem beszélünk a csapatok számáról vagy arról, hogy milyen további katonai terveink vannak. A terep feltételei – nem  tüzérségi időbeosztások – vezetik majd a stratégiánkat mostantól. Amerika ellenségei sosem tudhatják a terveinket vagy hihetik azt, hogy kivárhatnak. Nem fogom mondani, hogy mikor támadunk, de támadni fogunk” – tette hozzá.

A Fox News korábban megszellőztette, hogy az Egyesült Államok 4000 katonával növelné jelenlétét a térségben, a jelenlegi 8400 Afganisztánban állomásozó, amerikai katona mellett.

„Ez az amerikai kormány által bejelentett új stratégia az afgánok vágyálma volt. Remélem, hogy az amerikaiak őszinték lesznek a stratégia megvalósítása és a Pakisztánra helyezendő nyomás tekintetében, hogy megerősítsék a békét Afganisztánban” – nyilatkozta Farhad Sediqi afgán parlamenti képviselő.

Afganisztán az Egyesült Államok újabb temetőjévé válhat, ha nem vonja ki hamarosan katonáit az országból, közölték az afganisztáni tálibok a bejelentésre reagálva. „Addig, amíg egy amerikai katona is az országunkban tartózkodik és a vezetőik folytatják háborús tevékenységüket, mi teljes eltökéltséggel és erős lélekkel fogjuk folytatni a szent háborúnkat” – közölte Zabihullah Mujahid tálib szóvivő.

A tálibok szerint Washingtonnak inkább az afganisztáni kivonulás stratégiáján kellene gondolkoznia, semmint a háború folytatásán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!