2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Nem engednék, hogy Trump csak úgy ledobja az atomot

Hír TV

2017. november 19., vasárnap 10:02, frissítve: vasárnap 11:22

Csak indokolt esetben hajtaná végre az elnök által elrendelt atomtámadást az amerikai stratégiai parancsnokság vezetője. John Hyten azután beszélt erről egy kanadai fórumon, hogy egyre többen aggódnak amiatt, hogy Donald Trump a fenyegetéseit valóra váltva elrendel egy nukleáris csapást a kommunista Észak-Korea ellen.

Jobb lesz, ha Észak-Korea nem fenyegeti az Egyesült Államokat, mert különben olyan tűzzel, dühvel és nyers erővel kell szembenéznie, amilyet még nem látott ez a világ – jelentette ki Donald Trump még augusztusban. Azóta egyre többen aggódnak amiatt, hogy az elnök nem a levegőbe beszél, hanem valóban elrendelhet egy nukleáris csapást Phenjan ellen. A szenátus külügyi bizottsága ezért külön meghallgatást tartott az atomfegyverekkel kapcsolatban.

 „Aggódunk amiatt, hogy az amerikai elnök annyira kiszámíthatatlan, ingatag, a döntéshozatala annyira elrugaszkodott a valóságtól, hogy nukleáris csapást kezdeményezhet, ami ellenkezne a nemzetbiztonsági érdekeinkkel” – mondta Chris Murphy demokrata szenátor.

Az amerikai haderő főparancsnokaként Donald Trump kizárólagos joga az atomcsapás elrendelése. Azonban mielőtt az elnök elrendelné a támadást, össze kell hívnia tanácsadóit és a fegyveres erők vezetőit, akik megpróbálhatják lebeszélni erről. A rakétaindítási folyamat megkezdéséhez szükség van arra is, hogy a legmagasabb rangú jelen lévő tábornok hitelesítse, hogy valóban az elnök rendelte el a csapást. A nukleáris arzenálért felelős tábornok azt mondja, ha törvénybe ütköző parancsot adna az elnök, próbálná lebeszélni erről, mert ha végrehajtaná, később akár börtönbe is zárhatják.

 „Ebben az esetben azt mondanám, elnök úr, ez egy illegális parancs. És tudják, hogy erre mi lenne a válasz? Hogy akkor keressünk legális utat, és erre mi felvázolnánk az opciókat, hogy milyen helyzetekben mire van képességünk, ez így működik” – jelentette ki John Hyten, a stratégiai parancsnokság vezetője.

Donald Trump egyelőre nem reagált a tábornok nyilatkozatára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!