2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Nem adtak magyarázatot az oroszok az idegméregre

Hír TV

2018. március 14., szerda 14:26, frissítve: szerda 14:56

Határidőre sem adott Oroszország magyarázatot arra Nagy-Britanniának, hogy mi áll a múlt heti Salisburyben történt mérgezéses gyilkossági kísérlet mögött. A volt orosz kémet, Szergej Szkripalt és lányát orosz idegméreggel mérgezték meg. Moszkva tagadja a vádakat, és bizonyítékot követel.

Még mindig bizonyítékokat gyűjtenek a szakértők Salisburyben, az idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérlet után, amelynek két célpontja volt: Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés volt orosz ügynöke, és az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal. A 83 éves, már Angliában élő Vil Mirzajanov egyike volt azoknak a tudósoknak, akik a Szovjetunióban a Novichok nevű idegmérget kifejlesztették. A tudós szerint csak az orosz államnak áll rendelkezésére az anyag és annak harcászati felhasználása.

A Kreml mindig, mint a bűnözők, tagad. Semmit sem jelent. Nem szabad Putyin egy szavát sem elhinni. A Novichokot kifejlesztették, tanulmányozták, kísérleteztek vele, és több tonnát állítottak elő belőle. Csak Oroszországban. Senki más nem ismeri a világon. Senki más nem is birtokolta soha – mondta Vil Mirzajanov.

Közben brit idő szerint kedden éjfélkor lejárt a brit kormány által kitűzött határidő arra, hogy Moszkva magyarázatot adjon a történtekre. Boris Johnson brit külügyminiszter azt mondta, London szerdán válaszintézkedéseket jelent be, ha addig nem kap hiteles magyarázatot Oroszországtól. Az egyik ilyen intézkedés az orosz állam által pénzelt Russia Today tévécsatorna brit engedélyének bevonása lenne. Az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta: senki sem szabhat határidőket Oroszországnak, különösen Vlagyimir Putyin március 1-jei, az orosz parlament két háza előtt elmondott évértékelő beszéde után, melyben az orosz elnök új fegyverek kifejlesztését jelentette be.

A brit parlament tegnapi műsora után mindenki számára világosnak kell lennie, amiről az elnök beszélt, senki sem mondhatja azt a saját parlamentjében, hogy 24 órát adok Oroszországnak. Milyen beszéd ez? Megismétlem, Londonról beszélünk, egy atomhatalom fővárosáról. Kinek adnak 24 órát? Miért adnak 24 órát? – háborodott fel az orosz külügyi szóvivő, Maria Zakharova.

Közben Délnyugat-Londonban holtan találták az öt éve szintén Nagy-Britanniában elhunyt Borisz Berezovszki közeli munkatársát, Nyikolaj Gluskovot, az Aeroflot vezérigazgató-helyettesét. Öt évet töltött börtönben Oroszországban pénzmosás és csalás miatt, majd 2006-ban távozott Oroszországból. Tavaly távollétében újabb nyolc év börtönbüntetést és egymillió rubel pénzbírságot róttak ki az Aeroflot sérelmére elkövetett csalás címén. A Scotland Yard szerint nincs olyan bizonyíték, amely összefüggésbe hozná a halálesetet a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérlettel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!