2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Nehéz idők jönnek a bevándorlókra

2017. április 20., csütörtök 11:29

Az ideiglenes munkavállalási vízum megszüntetése után az állampolgárság feltételein is szigorít az ausztrál kormány. A tizenkét hónapos tartózkodási időt négy évre növelik, jobb angolnyelv-tudást, valamint szakmai képzettséget követelnek meg a külföldi munkavállalóktól. Az Egyesült Államok is szigorít. Donald Trump aláírta azt a törvényt, amellyel megszüntetik a külföldi diákok egyik vízumát.

Az ausztrál kormány megnehezítette az állampolgársághoz jutás feltételeit egy héttel azután, hogy a szigetország eltörölte az átmeneti munkavállalói vízumot. Növelték a várakozási időt, kötelező a magas szintű angolnyelv-tudás, és csak olyan munkahelyen lehet külföldi munkavállalót alkalmazni, ahová ausztrál állampolgárt már nem találnak.

„A tartózkodási előírás jelenleg tizenkét hónap, ez emelkedik négy évre. Az elmélet mögött az áll, hogy bemutassák, mennyire integrálódtak, mennyit fejlődtek az angol nyelv tanulásában, hogy be tudják mutatni, hogy dolgoztak, hogy bebizonyítsák, hogy nem követtek el családon belüli erőszakot vagy bármi mást. Az elsődleges dolog a tartózkodási előírás megváltozása. Jelentős változás van az angol nyelvi követelmények tekintetében: a jelenlegi alapszintet felemeltük a nemzetközi angol nyelvű tesztrendszer hatodik szintjére, vagyis a versenyképes angolnyelv-tudás szintjére” – közölte Peter Dutton bevándorlási és határvédelmi miniszter.

Nemcsak Ausztrália, de az Egyesült Államok is változtat vízumrendszerén. Donald Trump amerikai elnök ugyanis kedden elrendelte a jól képzett külföldiek Egyesült Államokba vonzását elősegítő munkavállalási vízumok programjának felülvizsgálatát. Trump azt szeretné, hogy az amerikai cégek elsősorban amerikai munkaerőt alkalmazzanak.

„Ideges vagyok amiatt, ami történt, és nem tudom, mi fog történni a jövőben. Mert mindenki, amikor elhagyja az országát, egy tervvel a fejében teszi ezt. Sosem gondoltam volna, hogy ez fog történni, hogy Trump hatalomra kerül, és olyan dolgokat tesz, amelyek miatt az esélyeink egy teljes munkaidős karrierre nagyon lecsökkennek” – nyilatkozta egy indiai diák, aki májusban diplomázna az egyik kaliforniai egyetemen.

Az elnöki döntés miatt nemcsak a diákok, de a felsőoktatási intézmények is nehéz helyzetbe kerülhetnek. „Évekig a jól képzett, más országból érkezett diákokra támaszkodtunk a szabad helyeink betöltésénél a mérnöki és a tudományos szakokon. Ha ez nem marad meg nekünk, akkor drasztikus alternatívák után kell nézzünk” – mondja Forouzan Golshani, a Kaliforniai Állami Egyetem dékánja.

A jelenlegi rendszer bírálói szerint az évente kisorsolt 65 ezer vízumból a legtöbbet évek óta indiaiak kapják, és a cégek az elnyert munkavállalási engedélyeket kevésbé jól fizetett állások betöltésére használják, így jórészt az amerikaiaktól veszik el a munkalehetőséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!