2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Négyszer annyi a rab, mint a férőhely

2016. november 8., kedd 10:51, frissítve: kedd 14:00

Több mint négyszer annyian vannak a Fülöp-szigeteki börtönökben, amint amennyi férőhely van. Az elmúlt három hónapban, vagyis Rodrigo Duterte elnökké választása óta több mint 20 ezer embert tartóztattak le és közel 3000 ember vesztette életét.

A Fülöp-szigeteki Quezon börtönét 800 főre tervezték, ugyanakkor jelenleg 3400-an tartózkodnak benne. A rabok kétharmada droggal kapcsolatos bűnügyek miatt van az intézményben. A rabok egy részének a lépcsőkön és az előtérben kell aludniuk, 150 emberre jut egy WC. Több mint 20 ezer embert tartóztattak le a Rodrigo Duterte megválasztása utáni drogellenes razziák során.

„Hatalmas növekedés mutatkozott a rabok számában az elmúlt három hónapban, ami óriási kihívást jelent nekünk a rabok egészsége és biztonsága tekintetében. A rabok betegek lesznek, mert nem tudnak kényelmesen aludni az éjjel, azok, akik nem férnek el, ugyanis kénytelenek az udvaron töltetni az éjszakát” – közölte egy börtönőr.

Azért, hogy a rabokat lefárasszák, minden reggel nyolckor gyülekezniük kell a kosárlabdapályán, ahol a himnusz eléneklése után aerobikedzést tartanak nekik. Azok, akik éppen nem tornáznak, elfoglalják a többiek fekvőhelyeit, és úgy alszanak.

A rabok többsége mégis úgy gondolja, hogy jobb a börtönben, mint az utcán. Az elmúlt három hónapban ugyanis több mint 2300 embert gyilkolt meg a rendőrség a drogellenes akciókra hivatkozva. „Sokkal biztonságosabb itt, mint kint, mert odakint minden embert, akinek köze van a drogokhoz, meggyilkolnak, jobb itt lenni” – véli egy rab.

Korábbi hírek szerint 26 ezer rendőrségi gépkarabélyt kívánt Manilla beszerezni az Egyesült Államoktól a drogellenes háborúhoz, ám a múlt hónapban Washington leállította a tranzakciót, mert szerintük az ázsiai országban túl sok embert gyilkolnak meg.

Rodrigo Duterte korábban azt mondta: Kína és Oroszország lehet a potenciális partner. Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek hosszú ideje tartó szövetségesi viszonya azért romlott meg, mert Rodrigo Duterte elnök dühösen reagált a drogellenes háborúját érő amerikai kritikákra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!