2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Négy palesztint késelt meg egy zsidó fiatal

2015. október 9., péntek 15:22, frissítve: péntek 17:20

Megkéselt négy palesztin munkást egy zsidó fiatal a dél-izraeli Dimóna városában. A rendőrség szerint a nacionalistának tűnő tettest letartóztatták. Palesztinok több helyen is késsel támadtak izraeli biztonsági erőkre, valamint egy zsidó fiatalra. Két támadót lelőttek az izraeli hatóságok. Eközben az izraeli hadsereg tüzet nyitott a palesztin tüntetőkre a gázai határ közelében, minimum három ember meghalt. Az elmúlt napokban már legalább 11 áldozatot követeltek az összecsapások Izraelben, ahol országszerte jelentős számú palesztin tüntet Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállása ellen. A palesztin Hamasz szerint újabb intifáda kezdődött a térségben.

A jeruzsálemi Al-Aksza-mecsetet egy hete csak az ötven év alatti férfiak látogathatják. Azért szigorították a beléptetést, mert múlt héten négy izraeli halt meg késelés, valamint lövöldözés miatt Ciszjordániában. A másik oldalon is van halálos áldozat. Három palesztin férfit lőttek le, és többen megsérültek egy, az izraeli biztonsági erőkkel történt összecsapásban. A palesztinok attól tartanak, hogy elzárják előlük az egyik legszentebb muszlim kegyhelyet.

Ez már a Ciszjordániai Kiryat Arba telep nem messze a palesztin Hebrontól. Izraeli katonák vizsgálnak egy palesztin holttestet. A férfit azután gyilkolták meg, hogy megkéselt egy izraeli rendőrt és megpróbálta elvenni a fegyverét. A rendőrt a karján érte a szúrás, a helyszínen látták el a mentők.

„Ez volt a második terrorcselekmény ebben a térségben, Hebron közelében, ahol egy rendőr, miután könnyebben megsérült egy szúrástól, lelőtt egy palesztin terroristát. A megerősített biztonsági intézkedések továbbra is fennállnak itt is és országszerte is a különböző térségekben és nagy városokban, mint amilyen Jeruzsálem vagy Tel-Aviv” – mondta Mickey Rosenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője.

Az eset után a zsidó telepesek kövekkel kezdték el dobálni a környező palesztin házakat. Korábban négy arab fiatalt késeltek meg Dél-Izraelben, a tettest ott elfogták. Ugyanez a férfi nem sokkal korábban már megkéselt arabokat Dimona városában.

Jordániában is rendőrök csaptak össze tüntetőkkel, akik a jeruzsálemi Al-Aksza-mecset miatt kialakult erőszak ellen tiltakoztak. Megpróbáltak az izraeli nagykövetséghez is eljutni, de a rendőrség megállította őket. Ekkor törtek ki az összecsapások.

„Egy tiszta üzenetet küldünk a jordán kormánynak, hogy kötelessége a felelősségvállalás, mint az Al-Aksza-mecset felügyelője, hogy szigorú és világos pozíciót vegyen fel a cionista akciókkal szemben, amik az Al-Akszát támadják, és aminek egyik célja az, hogy térben és időben szétválasszanak minket” – mondta a Jordán Nemzeti Egység Párt főtitkára.

Közben a Hamasz radikális palesztin szervezet egy új intifáda vagyis népfelkelés kezdetének nevezte az Izraelt és a megszállt területeket jelenleg sújtó erőszakhullámot. Az első palesztin népfelkelés 1987 és 1993 között volt, míg a második 2000 és 2005 között, és palesztin részről több mint 5 ezer, az izraeli oldalon pedig mintegy 1200 halálos áldozatot követelt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!