2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Négy ember halt meg a londoni támadásokban

2017. március 22., szerda 21:35, frissítve: szerda 22:44

Négyen haltak meg a londoni merényletben, köztük egy rendőr és a támadó is. A londoni rendőrség terrorcselekménynek nyilvánította a történteket.

A Sky News által közzétett fényképen az elkövető és két kés is látszik. Ezekkel rontott rá a brit parlamentet őrző rendőrökre a támadó.

„A támadás akkor kezdődött, amikor egy autó a Westminster-hídon haladt át, és több embert elütött, köztük három rendőrt is. A gépkocsi a parlament kerítésének ütközött, és egy késsel felszerelkezett férfi folytatta az akciót, és megpróbált bejutni a parlamentbe. Sajnos megerősíthetem, hogy négy ember életét vesztette” – nyilatkozta a brit rendőrség terrorelhárítási osztályának helyettes vezetője, Mark Rowley.

A támadó a parlamentnél megszúrt egy rendőrt, a Telegraph arról írt, hogy a sérültet az angol külügyminiszter-helyettes, Tobias Ellwood próbálta életben tartani a mentők kiérkezéséig, de az később belehalt a sérüléseibe. A támadót végül lelőtték.

„A Nero kávéházban voltam, és éppen le akartam ülni. És akkor azt hallottam, hogy „beng, beng, beng”. Ez mintegy 10-15 méterre volt tőlem. Először nem tudtam, hogy mi történt, turisták is lehettek, esetleg tűzijáték, vagy valami hasonló” – idézte fel Tahib Tanim.

A híd általában tele van turistákkal, a támadó közülük többet is elütött, egy nő a hídról a Temzébe ugrott, őt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

„Franciaország, amely az utóbbi években sokat szenvedett a terrorizmustól, megérti a brit emberek szenvedéseit. Azt is elmondhatom, hogy mindent megteszünk, hogy megerősítsük, hogy vannak-e francia állampolgárok az érintettek között” – nyilatkozta a francia elnök, Francois Hollande.

A francia miniszterelnök később megerősítette, hogy a sérültek között francia középiskolások is vannak. A brit parlament éppen ülésezett, a miniszterelnököt egy titkos alagúton menekítették ki, a képviselőket pedig bezárták az ülésterembe.

Londonban utoljára 2005 júliusában volt terrorcselekmény, akkor 56 ember halt meg, négy különböző támadásban. A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint a korábbi merényleteket követően nem lehetett kizárni, hogy újabb merénylet történik Londonban.

A támadást követően Donald Trump amerikai elnök telefonon beszélt Theresa May brit miniszterelnökkel. A magyar kormány részvétét fejezi ki az áldozatok családtagjainak, és mielőbbi gyors felgyógyulást kíván a sérülteknek.

Ide kattintva elolvashatja a Hír TV tudósítását a londoni eseményekről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!